Social

Regia Autosalubritate Chișinău nu va mai putea asigura servicii pentru cetățeni dacă nu vor fi majorate tarifele pentru colectarea şi trasportul deşeurilor

Regia Autosalubritate Chișinău
Sursa video: TVR MOLDOVA

Regia Autosalubritate Chișinău nu va mai putea asigura servicii pentru cetățeni dacă nu vor fi majorate tarifele pentru colectarea şi trasportul deşeurilor. Reprezentanții instituţiei au prezentat astăzi ziariștilor lista cu probleme și au reamintit că majorarea tarifelor este o condiţie impusă de BERD şi BEI pentru ca întreprinderea să poată beneficia de credite pentru modernizare.

Salubrizarea în Chişinăul este departe de  standartele europene. O recunosc și cei de la Regia Autosalubritate.  Dotarea tehnică este una dintre cauze. Din cele 65 de mașini,   majoritatea sunt cu termenul de exploatare depăşit cu peste zece ani.

Sunt însă și probleme de organizare dar si de educație civică pentru  colectarea selectivă a deșeurilor. Din cele peste 900 de platforme,  puţin peste 400  sunt dotate corespunzător pentru sortare.  

Doar 15 la sută din gunoi este sortat și se aleg PET-urile, sticla şi  cartonul. Anul trecut, Regia de salubritate a câștigat aproape jumătate  de milion de lei din vânzarea deşeurilor reciclabile.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA:"Pe  acestă parte a platformei au fost descărcate deşeurile mixte, adică  toate gunoaiele aruncate laolată de către locuitori. Cei şase muncitorui  puţin ce reuşesc să sorteze, doar ce se vede la suprafaţă. Astfel că  zilnic peste 600 de tone de gunoi ajunge la Ţânţăreni. "

Specialiștii spun că, în 6 ani, platforma de la Ţânţăreni va deveni  necăpătoare. Fiecare locatar de la bloc produce, în medie, anual, trei  metri cubi de gunoi.

ALEXANDRU BAJURA, director adjunct, Regia Autosalubritate: „Selectarea tot timpul a fost în minus, costurile producţiei de a  două ori mici decât am dori noi să fie. Nu este  profitabil dar noi sutem nevoiţi nu este altă ieşire, groapa de gunoi nu  este veşnică”

Directorul întreprinderii așteaptă ca cei din Consiliul Municipal  Chişinău să aprobe majorarea tafilelor. In caz contrar, regia nu va mai  putea presta servicii. Potrivit calculelor, locatarii de la bloc plătesc  9 lei şi 25 ani lunar pentru salubrizare. După aprobarea noului tarif  ar urma să achite 26 lei şi 5 bani. Pentru cei de la case, majorarea ar  putea fi de la 18 lei şi 70 bani la 43 de lei şi 75 de bani.

ION GÎRLEA, director interimar, Regia Autosalubritate: „Ne vine greu să ne achităm cu combustibilul şi furnizorii de piese. Dacă se amână această aprobare a tarifelor, situaţia  va fi foarte precară din punct de vedere financiar, vom fi nevoiţi să  facem remaineinări drastice”

Majorările de preț nu au fost susţinute pânî acum de majoritatea  consilierilor locali. Conducerea regiei îşi pune speranţe în proiectul  finanţat de BERD şi BEI, care include două împrumuturi de 18 milioane de  euro şi un grant nerambursabil de 5 milioane de euro. 

Cu aceştia banii  se pot moderniza serviciile la standarde internaţionele.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter