Justiție

Fostul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, audiat în dosarul „Sacoșa”

video

Fostul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, susţine că nu a participat la şedinţele de negociere şi formarea a unei coaliţii dintre PDM şi PSRM, din 2019. Declaraţiile au fost făcute astăzi, într-o nouă şedinţă de la Curtea Suprema de Justitie, în dosarul "Sacoşa", în care Igor Dodon are statut de învinuit. Candu, care e finul de cununie al fugarului Valdimir Plahotniuc, a mai spus că nu ştie unde se află în prezent fostul lider democrat.

Fostul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, le-a declarat magistraţilor că ştia de faptul că fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon şi fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, purtau periodic discuţii, privind crearea unei alianţei PDM-PSRM, însă nu a participat la ele.


ANDRIAN CANDU, fost preşedinte al Parlamentului: „Eu doar depun mărturie pe ceea ce am auzit, ceea ce mi s-a spus, ceea ce s-a discutat în cadrul echipei Partidului când eram informaţi despre parcursul negocierilor. Şi din acele discuţii, din declaraţiile care le făcea domnul Pahotniuc, dumnealui spunea în felul următor: Igor Dodon pleacă des la Moscova, pe perioada negocierilor, de asta şi ele s-au întins. Că revine de la Moscova şi aştept ce surprize mai sunt şi apar tot felul de pretenţii. Am ipresia şi eu i-am spus domnului Dodon, aşa spunea domnul Plahotniuc, că am impresia că eu negociez cu Putin dar nu cu tine.”


Referindu-se la înregistrarea video, în care Igor Dodon ia de la Vladimir Plahotniuc o pungă în care se presupune că ar fi fost bani, Candu spune că totul ar fi avut loc într-un birou unde Plahotniuc organiza şedinţe private. Andrian Candu, care e finul de cununie al lui Plahotniuc, susţine că nu ţine legătura cu acesta acum.


ANDRIAN CANDU, fost preşedinte al Parlamentului: „Nu am discutat cu colegii nici despre sacoşa neagră, nici ce se afla în sacoşa neagră. Despre sacoşa neagră am aflat cum şi voi din imaginile apărute în presă. Domnule Candu, când aţi discutat ultima dată cu domnul Plahotniuc şi dacă cunoaşteţi unde se află? - Bineînţeles, era o întrebare obligatorie. Nu, n-am comunicat cu domnul Plahotniuc de foarte multă vreme. Nu cunosc unde se află. Nu mj-am văzut cu dumnealui.”

Igor Dodon a declarat şi astăzi că dosarul este unul politic şi respinge toate acuzaţiile.  


IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova: „ Domnul Candu a spus, de fapt, că nu a văzut, nu a auzit, nu a participat la ceea ce mi se încriminează procurorul. Noi venim deschis. Nu ne ascundem. Avem ce spune.”


Procurorii de caz spun că ultimii doi martori care urmează să fie audiaţi sunt fostul deputat Andrei Năstase şi Adrian Radu, fost angajat al lui Plahotniuc.  


PETRU IARMALIUC, procurorul de caz:  „Au mai rămas încă doi martori, după care mergem la cercetarea altor probe. Ceea ce este important, toate declaraţiile vin să confirme atât evenimentele din martie-iunie, să confirme înregistrarea video şi să confirme acele negocieri care erau purtate dintre Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc.”


Igor Dodon este învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Procurorii îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi pretins de la Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Fostul preşedinte, care pledează nevinovat, riscă până la 20 de ani de inchisoare.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter