Politic

Analistul de politică externă de la Bucureşti, Mihai Isac: Orice înghețare a frontului din Ucraina, în acest moment, pune un pericol foarte mare asupra R. Moldova

post-img
Punctul pe AZi

"Orice înghețare a frontului în acest moment pune un pericol foarte mare asupra Republicii Moldova pentru că o victorie, chiar și mică a Federației Ruse, va oferi un impuls forțelor politice pro-ruse din Republica Moldova care folosesc Transnistria practic ca o bâtă împotriva autorităților constituționale. Opinia a fost exprimată, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, de către analistul de politică externă de la Bucureşti, Mihai Isac, care susține că Federația Rusă a reușit să creeze probleme importante în R. Moldova, fiind ocupată și cu războiul din Ucraina, dar în momentul în care intensitatea acestui război va scădea, Moscova va putea să aloce resurse importante financiare și umane pentru a destabiliza și mai mult R. Moldova.

"Existența acestei zone din Estul Ucrainei ocupate ilegal de Federația Rusă pune foarte mari probleme Republicii Moldova pentru că, practic, se formează o Transnistrie pe steroizi și vedem dacă regiunea de Est a Republicii Moldova aflată sub controlul Federației Ruse a pus atâtea probleme timp de 30 de ani Republicii Moldova, atunci să ne imaginăm ce va face o astfel de regiune care are și ieși la Marea Azov și Marea Neagră parțial și vedem faptul că se va schimba, practic, fiind o zonă neguvernată de legislația Ucraineană și niciun stat important din lume nerecunoscând aplicarea legislației rusești pe acest teritoriu, atunci această zonă gri se va transforma într-o zonă care are potențialul de a amenința nu doar Ucraina sau Republica Moldova, dar întreaga Europă. Este un potențial uman și criminal foarte important. Este o zonă unde se vor putea desfășura diferite tranzacții de arme și nu numai, care nu pot fi urmărite de organele de control din statele occidentale. Iar la Tiraspol, desigur, se va renaște speranța recreării URSS-ului. Practic, orice înghețare a frontului în acest moment pune un pericol foarte mare asupra Republicii Moldova pentru că o victorie, chiar și mică a Federației Ruse, va oferi un impuls și forțelor politice pro-ruse din Republica Moldova care folosesc Transnistria practic ca o bâtă împotriva autorităților constituționale. Mai vedem, totodată, faptul că, chiar dacă tancurile Federației Ruse nu sunt chiar lângă granița Republicii Moldova datorită rezistenței eroice a ucrainenilor, datorită tehnologiilor noi, datorită capacității de pătrundere a serviciilor federale rusești, Republica Moldova va deveni o țintă prioritară pentru Federația Rusă care va încerca să destabilizeze R. Moldova pentru a destabiliza Ucraina pentru pregătirea unei noi ofensive pentru că, chiar dacă s-ar încheia un fel de armistițiu, Federația Rusă va folosi acest armistițiu atât pentru pregătirea noi ofensive în anul următor, dar și pentru intensificarea operațiunilor îndreptate împotriva autorităților constituționale de la Chișinău. Orice respiro pe care Federația Rusă îl are, se transformă în amenințări la adresa tuturor statelor, în special a R. Moldova", a spus analistul de politică externă de la Bucureşti, Mihai Isac, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

"Vedem că Federația Rusă a reușit să creeze probleme importante în R. Moldova, fiind ocupată și cu războiul din Ucraina, dar în momentul în care intensitatea acestui război va scădea, Moscova va putea să aloce resurse importante financiare și umane pentru a destabiliza și mai mult R. Moldova", menționează analistul.

"Și să nu uităm că în Republica Moldova vor avea loc două exerciții electorale importante în 2024 și 2025 și deja, experții consideră că alegerile locale din acest an au fost un test pentru acele alegeri, iar dacă datorită faptului că Federația Rusă, prin sprijinul elementelor criminale va reuși să își impună o nesperată majoritate, chiar și mică, în Parlamentul de la Chișinău, atunci vom putea vedea cum prin mijloace constituționale, parcursul european al R. Moldova va putea fi oprit. Orice înghețare a frontului provoacă dureri de cap nu numai la Kiev sau la Chișinău, ci și la București, la Bruxelles și alte capitale europene pentru că Federația Rusă nu duce războiul după reguli normale, după reguli civilizate și sigur, va încerca să folosească din nou arme ale terorii împotriva populației, inclusiv a celei din Republica Moldova", conchide Mihai Isac.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter