Extern

Anchetatorii ONU au constatat comiterea de crime de război de către trupele ruse din Ucraina

post-img
Anchetatorii ONU au constatat comiterea de crime de război de către trupele ruse din Ucraina
Sursa foto: Caleaeuropeană.ro

Președintele Comisiei independente de anchetă privind Ucraina, Erik Møse, a declarat vineri că aceasta a ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina, în urma investigațiilor efectuate în patru regiuni ale țării, scrie Caleaeuropeană.ro

Experții din cadrul Comisiei de anchetă privind Ucraina, mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului la începutul acestui an, s-au concentrat până acum asupra a patru regiuni – Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy.

Anchetatorii Comisiei au vizitat 27 de orașe și așezări și au intervievat peste 150 de victime și martori.

„Am inspectat situri de distrugere, morminte, locuri de detenție și de tortură, precum și rămășițe de arme, și am consultat un număr mare de documente și rapoarte. Comisia s-a întâlnit cu autoritățile guvernamentale, cu organizații internaționale, cu societatea civilă și cu alte părți interesate relevante. Pe baza dovezilor adunate de Comisie, aceasta a concluzionat că în Ucraina au fost comise crime de război”, a afirmat Erik Møse.

Prezentând cele mai ample constatări de până acum, Møse a citat mărturii ale unor foști deținuți care au povestit despre bătăi, șocuri electrice și nuditate forțată în centrele de detenție rusești și și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la execuțiile din cele patru regiuni.

„Am fost frapați de numărul mare de execuții în zonele pe care le-am vizitat. În prezent, Comisia investighează astfel de decese în 16 orașe și așezări”, a declarat Erik Møse. „Printre elementele comune ale acestor crime se numără detenția prealabilă a victimelor, precum și semnele vizibile ale execuțiilor pe corpuri, cum ar fi mâinile legate la spate, răni prin împușcare la cap și gâturi tăiate. Martorii ne-au furnizat relatări consistente de rele tratamente și tortură, care au fost aplicate în timpul detenției ilegale. Unele dintre victime au relatat că, după ce au fost reținute inițial de forțele rusești în Ucraina, au fost transferate în Federația Rusă și ținute timp de săptămâni întregi în închisori. Interlocutorii au descris bătăi, șocuri electrice și nuditate forțată, precum și alte tipuri de abuzuri în astfel de centre de detenție”, a detaliat acesta.

De asemenea, Møse le-a comunicat vineri membrilor Consiliului pentru Drepturile Omului că echipa sa a constatat că unii soldați din Federația Rusă au comis infracțiuni legate de violența sexuală și de gen.

„Aceste acte au reprezentat diferite tipuri de încălcări ale drepturilor, inclusiv violență sexuală, tortură și tratamente crude și inumane. Există exemple de cazuri în care rudele au fost forțate să asiste la aceste crime. În cazurile pe care le-am investigat, vârsta victimelor violenței sexuale și de gen a variat între patru și 82 de ani”, a explicat președintele Comisiei independente de anchetă privind Ucraina.

Erik Møse a mai precizat că anchetatorii au examinat două incidente de rele tratamente împotriva soldaților ruși de către forțele ucrainene. „Deși puține ca număr, astfel de cazuri continuă să facă obiectul atenției noastre”, a asigurat acesta. 

Comisia își va continua ancheta referitoare la cele patru regiuni menționate în rezoluția din mai 2022 și își va dedica treptat mai multe resurse mandatului său general din prima rezoluție, din martie, care este mai larg din punct de vedere geografic și tematic. Printre chestiunile de interes se vor număra taberele de filtrare, presupusele transferuri forțate de persoane și condițiile în care ar avea loc adopțiile accelerate de copii.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter