Social

Începând cu această lună, părinţii care-şi duc copii la grădiniţele din Chişinău vor plăti mai mult pentru alimentaţia celor mici

post-img
Grădiniță
Sursa foto: tvr

Începând cu această lună, părinţii care-şi duc copii la grădiniţele din municipiul Chişinău vor plăti mai mult pentru alimentaţia celor mici. Taxa lunară a crescut în medie cu 50 de lei. Potrivit şefului interimar al Direcției generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, majorarea vine pe fondul scumpirii produselor alimentare.

Anul trecut, taxa lunară pentru alimentaţia unui copil de la o grădiniţă de stat din municipiul Chişinău era de 231 de lei. Din 1 ianuarie, părinţii vor plăti 277 de lei. În timp ce unii critică decizia autorităţilor, alţii sunt înţelegători.

„Cam îmi dau seama de ce s-a scumpit. Ne afectează pentru că e tot scump acum şi salariile nu sunt mari.”

„Nu mă deranjează deloc asta e situaţia din zilele noastre. Pur şi simplu tot s-a scumpit şi nu poate cineva să-mi achite pentru copilul meu toată suma. 50 de lei la 25 de zile s-a adăugat, asta nu e tare costisitor.”

„Principalul să fie mâncare gustoasă şi copii să nu se îmbolăvească.”

„Bugetul familiei clar că afectează, dar se vede că totul este scump la ziua de astăzi şi părinţşii se gândesc cum să alimenteze mai bine copii şi se străduie să plătească la vreme la grădiniţă.”

Copiii din grădiniţele municipale sunt hrăniţi de trei ori pe zi, la care se adaugă şi o gustare. Directorii instituţiilor preşcoalre spun că din cauza scumpirii alimentelor, fie erau nevoiţi să taie din porţia celor mici, fie trebuiau să cheltuie bani suplimentari din bugetul instituţiei.

ELENA BRĂGUŢA, director, grădiniţa NR. 212: „Era necesar de o sumă bănească mai majorată. Deoarece dacă respectam gramajul produselor, nu puteam să respectăm sursa financiară la zi a copilului. În instituţie se alimentează de patru ori pe zi. Sunt livrate produse calitative, ceea ce ne oferă posibilitatea să oferim copiilor o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.”

NATALIA CUCOVEI, educatoare: „Copii merg acasă sătui şi asta pentru părinţi e un avantaj, zic eu. Venind părinţii de la serviciu nu îşi fac griji. Evident, copii aleg mâncarea ca de obicei şi acasă cred că tot aşa fac. Dar, în rest e foarte bine. Copilul este alimentat suficient şi sănătos.”

Șeful interimar al Direcției Educație, tineret și sport Chişinău, Andrei Pavaloi, spune, însă, că majorarea ar fi trebuit să fie de cel puţin 60 de lei.

ANDREI PAVALOI, Șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău: „Cu siguranţă nu este 40 de lei şi 80 de bani. Din datele care le aveam anul trecut, cifrele ajungeau la 48-50 de lei pentru o zi. După ce vom face totalizarea pe contractele deja existente în acest an vom face din nou probabil demersuri prin care vom aduce la cunoştinţă, suma exacta necesară pentru implimentarea meniului aprobat de către Centrul de Sănătate Publică.”

În municipiul Chişinău sunt 1486 de instituţii de educație timpurie. Datele Biroului Național de Statistică arată că în ultimele 12 luni, produsele alimentare s-au scumpit cu până la 30%.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter