Actualitate

EXCLUSIV. Directorul Energocom: Şi în luna februarie, Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România

Energie din Romania
Sursa video: TVR MOLDOVA

Şi în luna februarie, Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România. Declaraţia a fost făcută pentru TVR MOLDOVA de directorul Energocom, Victor Bînzari.

Potrivit lui Bînzari,  în prezent, 1% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova este achiziţionat de pe piaţa OPCOM, în funcţie de deficitul înregistrat orele de vârf. Aproximativ 30 la sută din curentul electric este produs de CET-uri, 60 % este cumpărat de la Centrala de la Cuciurgan, iar 10 la sută este importat din România, la un preţ de 90 de euro per megawatt.

VICTOR BÎNZARI director, SA Energocom: "Avem un contract cu Nuclearelectrica, cred că-l vom continua şi pe luna următoare, vedem disponibilitatea lor şi există această posibilitate de a semna acest contract. Iar pentru orele de vârf, unde nu pot fi acoperite din punct de vedere tehnic, cumpărăm energie de la OPCOM. La OPCOM la ora actuală bursele şi la energie electrică au scăzut.  Preţul mediu pentru data de 18 a fost 80 de euro, iar pentru data de 19 54 de euro, preţul mediu în România, la burse. Fiecare oră, fiecare interval de timp se împarte  la 24 de ore şi se face un preţ mediu, în orele de vârf oricum preţul este mai mare."


ACHIZIŢII ENERGIE ELECTRICĂ ÎN LUNA IANUARIE 2023
sursa: http://energocom.md
CET-URI  –  25-30%
CENTRALA DE LA CUCIURGAN     - 60%
NUCLEARELECTRICA (ROMÂNIA) – 10%
OPCOM      - 1%

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter