Actualitate

Avertisment de la Casa Albă: „Rusia a alocat milioane de dolari pentru a submina alegerile din Republica Moldova”

post-img
John Kirby

Rusia încearcă să submineze viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova şi a cheltuit milioane de dolari pentru a face acest lucru, a avertizat marţi Casa Albă, potrivit AFP.

Republica Moldova organizează duminică un scrutin prezidenţial, precum şi un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, un moment decisiv pentru această ţară ex-sovietică de 2,6 milioane de locuitori, scrie news.ro.

„Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova şi integrarea sa europeană”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

„În ultimele câteva luni, Moscova a alocat milioane de dolari pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din Moldova. Evaluăm că aceşti bani au fost direcţionaţi către finanţarea partidelor sale preferate şi către răspândirea dezinformării pe reţelele sociale, în favoarea campaniilor acestora”, a spus el.

Kirby a mai acuzat anterior Rusia că încearcă să destabilizeze Moldova, afirmând anul trecut că scopul său final este să aducă un guvern pro-Moscova la Chişinău.

Preşedinta pro-europeană în exerciţiu, Maia Sandu, este favorita clară a scrutinului prezidenţial de duminică, în faţa altor 10 candidaţi.

Sandu şi alţi oficiali de rang înalt au acuzat la rândul lor Rusi

author-img_1

Cristian Sava

Reporter