Social

IGSU a desfășurat un exercițiu pentru informarea populației despre principiile de lichidare a unui accident cu implicarea materialelor radioactive

Exercițiu IGSU
Sursa video: TVR MOLDOVA

Materiale radioactive periculoase au ajuns în stradă, în urma unui accident rutier produs în Chişinău. Nu este un caz real, ci un exerciţiu organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel a fost verificată viteza de reacţie a salvatorilor şi a fost informată populaţia cum să se protejeze într-o situație similară.

Potrivit scenariului, un vehicul care transporta materiale radioactive a fost implicat într-un accident rutier. În urma impactului, obiectele contaminate au ajuns pe carosabil, iar cele două persoane aflate în maşină au rămas imobilizate. Dacă accidentul a fost simulat, atunci obiectele din jurul automobilului erau cu adevărat radioactive, dar doza de radiaţii emisă era mică.

Echipa de descarcerare, ajunsă la faţa locului, a depistat, cu ajutorul dozimetrelor, că zona este contaminată şi a dat alarma.

ALEXANDRU VALAH şef echipă de salvare, IGSU: "Ne-am ţinut cât mai departe, am văzut că sunt obiecte străine care posibil să elimine radiaţii chimice. Ele au eliminat căci detectorul nostru cu care am fost la intervenţie a depistatat această radiaţie. Detectorul acesta determină, căci pot să fie gaze pe care nu le vedem şi nu le simţim, dar el depistează la orice operaţiune îl folosim."

Imediat a fost chemată echipa specializată pentru intervenţii în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice şi radiologice. În astfel de situaţii, siguranţa salvatorilor este foarte importantă.

CRISTIAN RĂILEANU ofiţer principal, secţia pregătire intervenţii, IGSU: "Ni s-a raportat că fonul radioactiv a fost de 7 bari. Ni s-a spus că se poate de lucrat în echipamentul nostru, doar că obligatoriu au măştile, mănuşile. Asta este în primul rând siguranţa salvatorilor. "

NATALIA CHICU reporter TVR MOLDOVA: "Acum are loc cea de-a doua parte a operaţiunii, la fel de dificilă. După ce specialiştii au delimitat zona şi izolat obiectele radioactive, urmează evacuarea victimelor din automobilul care transporta substanţe radioactive. O misiune destul de dificilă deoarece, potrivit scenariului, acestea au suferit traume la coloana vertebrală."

După încheierea operaţiunii de salvare, toţi cei implicaţi trec prin procesul de decontaminare. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență amintește că, într-o situaţie de risc, calmul, stăpânirea de sine şi câteva măsuri elementare de autoprotecţie pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

ALEXANDRU CALANCEA specialist în urgențe radiologice, IGSU: "Dacă e vorba de o contaminare clasică în urma accidentelor nucleare e vorba de câteva zile cel puţin în care omul ar fi bine să fie izolat. Recomandăm populaţiei să fie pregătită din timp pentru situaţii neplăcute aşa ca rezerva de apă, rezerva de alimente, oricare alte medicamente în caz de va fi anunţată situaţia de urgenţă în domeniul nuclear."

NATALIA CHICU reporter TVR MOLDOVA: "În cazul unor eliminări radioactive este important să respectăm trei reguli. Prima – nu atingem obiectele radioactive. A doua - ne aflăm cât mai puţin în spaţiul contaminat şi a treia regulă este ecranarea - ne protejăm în spatele unui zid, cel mai bine din beton."

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter