Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Reportajele Telejurnalului: Oportunități pentru studenții basarabeni

post-img
Reportajele Telejurnalului: Oportunități pentru studenții basarabeni

În prima săptămână de admitere la universităţile din Republica Moldova, absolvenţii de licee sau colegii au luat cu asalt centrele de înmatriculare. Asta deşi exista şi posibilitatea depunerii online a documentelor. Platforma electronică a cedat chiar în prima zi de admitere.

BFCO

 


MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „e-admitere.gov.md este platforma creată de Ministerul Educaţiei de la Chişinău pentru a simplifica procesul de admitere la universităţi. Doritorii trebuie să se înregistreze, să introducă datele personale şi să atașeze actele de studii. Candidaţii pot depune documentele la trei universități concomitent şi tot atâtea specialităţi. Înscrierea online a început cu stângul, aşa că mulţi tineri au ales să depună actele fizic.”


A doua zi, ministrul Educaţiei, Dan Perciun, anunţa că platforma este din nou funcţională, problema tehnică a fost remediată, iar candidații își pot depune dosarele.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Funcţionează bine. Avem peste şase mii de cereri deja depuse de către studenţi. Aşteptăm să depăşim 10 mii. Problema a ţinut de volumul mare de e-mailuri care trebuiau transmise ceea ce a a cauzat anumite întreruperi în funcţionalitatea sistemului  şi a generat situaţia în care lumea trebuia să aştepte mult pentru a se înregistrat.”

Instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova au 8600 de locuri cu finanţare de la bugetul de stat. Cele mai multe sunt la ştiinţe ale educaţiei, inginerie, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, medicină şi agricultură.

BFCO

ALEXANDRA BARBĂNEAGRĂ, rector, Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă": „Avem peste o sută de programe. Venim şi cu programe noi care au fost deschise graţie proiectului Băncii Mondiale din care face parte universitatea noastră. Cu toate că a fost anunţat că admiterea la licenţă se va face online, lumea oricum a venit la universitate.  Universitatea a pregătit calculatoare, avem peste 10 calculatoare.”

OTILIA DANDARA, prim-prorector pentru activitate didactică şi studenţească, USM: „Avem o ofertă generoasă din partea MEC, peste o mie de locuri la buget la licenţă şi circa 900 de locuri bugetare la master. Circa 60 de programe la licenţă, multe dintre ele avem şi linia de înmatriculare pentru frecvenţă redusă şi circa 70 de programe, studii master.”

 RADU MELNIC, secretar responsabil comisie de admitere, UTM: „Avem 1660 de locuri bugetare la licenţă şi 659 la master. Sunt domenii mai atractive şi Ministerul a fost foarte deschis către universitate şi a transferat de la un domeniu la altul locuri unde sunt cereri mai multe. În acest an, taxele de studii la instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova au crescut considerabil. Potrivit autorităților, de vină este inflaţia şi creşterea generală a preţurilor de consum.”

În topul instituţiilor de învăţământ cu cele mari taxe de studiu este Universitatea de Medicină şi Farmacie, specialitatea Stomatologie. Un an de studiu costă 55 mii de lei. După stomatologie, in clasament este Arhitectura de la Universitatea Tehnică, unde taxa de studiu este de 19 mii de lei. La Universitatea de Stat, la Drept, studenţii trebuie să achite 15 mii de lei, iar la Universitatea Pedagogică, cea mai mare taxă este la Limbi şi literaturi străine, opt mii de lei.



TAXE DE STUDIU

1. Stomatologie (USMF)- 55 mii de lei
2. Arhitectură (UTM)- 19 mii de lei
3. Drept (USM)- 15 mii de lei
4. Limbi şi literaturi străine, specialităţi cu două limbi străine (UPSC)- 8 mii de lei

La polul opus, cel mai ieftin contract este tot la Universitatea de Medicină şi Farmacie - 20 de mii de lei. La Universitatea Tehnică, cea mai mică taxă este la Tehnologia Aimentelor sau Inginerie Mecanică, industrială şi a Transporturi. La Universitatea de Stat, cea mai mică taxă este de 7500 de lei la Antropologie şi Filozofie. Topul îl încheie  specialitatea Istorie şi Limba Engleză de la Universitatea Pedagogică, cu 6500 de lei.



SPECIALITĂŢI CU CELE MAI MICI LA TAXE

1. Asistenţă medicală generală (USMF) 20 de mii de lei
2. Tehnologia alimentelor/ ingineria mecanică, industrială şi a transporturilor (UTM) 13 200 lei
3. Antropologie/ Filozofie (USM)  7500 lei
4. Istorie şi limba engleză (UPSC)  6500 lei


Universităţile s-au adaptat şi la cererea de pe piaţa muncii şi au deschis noi programe de studiu.


GHEORGHE HAREA, secretar general comisia de admitere, USMF: „Oferta educaţională a Universităţii de Medicină pentru anul acesta cuprinde 1100 locuri dintre care 500 de locuri bugetare şi 600 de locuri în bază de contract. Pentru programele de studii de licenţă sunt optometrie şi fiziokineto terapie, reabilitare şi tehnologie în radiologie s-a micşorat durata studiilor, era 4 ani, acum după programul nou de studii este de 3 ani.”


OTILIA DANDARA, prim-prorector USM: „Peste o mie de locuri bugetare la licenţă şi circa 900 la master. Avem mai multe pentru că suntem şi în proces de fuziune. Absorbim fosta Universitate de Educaţie Fizică şi Sport. Avem o ofertă generoasă iarăşi din partea Ministerului, la solicitare a Cancelariei de Stat circa 200 de locuri pentru angajaţii în serviciul public.”

RADU MELNIC, secretar responsabil comisia de admitere, UTM: „Oferta educaţională anul acesta au fost înoite mai multe programe de studii, circa 10 programe. Avem 1660 de locuri bugetare la licenţă şi 659 la master.”


Universităţile din Republica Moldova sunt tot mai atractive şi pentru tinerii din străinătate. Autoritățile se aşteaptă şi în acest an la un număr mare de studenţi străini, aşa că au pregătit o ofertă educaţională diversă dar care vine la pachet şi cu taxe mai mari. La Universitatea de Medicină s-au primit deja numeroase cereri de la candidații din străinătate. Cele mai cautate specializări sunt Medicina Generală şi Stomatologia chiar dacă taxele de studiu au crescut cu 500 de euro.



TAXE DE STUDII PENTRU STUDENŢII STRĂINI, USMF

Medicină Generală    6000 de euro
Stomatologie             7000 de euro
Farmacie                   4000 de euro



IGOR CEMORTAN şef de Departament, Universitatea de Medicină şi Farmacie: „Pentru Medicină, sunt 300 de locuri disponibile, pentru Stomatologie - 70 şi pentru Farmacie, de asemenea, 70 de locuri.  Deja avem peste 200 de cereri la diferite programe de studii, majoritatea candidaţilor fiind din India, Tunisia. Studenţilor anilor I li se garantează cazare în cămin, ulterior – reieşind din opţiunile studenţilor. Totodată, special pentru studenţii din India, avem cazare diferenţiată pentru băieţi şi fete.”


Universitatea de Stat din Moldova nu a limitat numărul de locuri pentru străini. În fiecare an au fost candidați din peste 20 de țări. Și aici, majoritatea taxelor a crescut cu 300 de euro.



TAXE DE STUDII PENTRU STUDENŢII STRĂINI, USM

Licenţă                                             1800 de euro
Masterat                                          1800 de euro
Doctorat                                           2000 de euro
Cursuri de limba română                 1000 de euro



IGOR ŞAROV rector, Universitatea de Stat din Moldova: „Anul acesta, mizăm pe cel puţin încă 500 de studenţi străini. Practic, studenţii care vin la USM îşi pot face studiile la oricare facultate de la universitate, în funţie de dorinţă. Pentru candidaţii din România şi Ucraina, preţurile sunt identice ca pentru cetăţenii Republicii Moldova.  Avem o colaborare foarte bună cu Universitatea din Harkov şi am iniţiat diplome duble.”

La Universitatea Tehnică din Moldova, taxa pentru studenţii străini a rămas neschimbată. Sunt trei specializări de studiu cu taxe între 2310 şi 2750 de euro anual.


TAXE DE STUDIU PENTRU STUDENŢII STRĂINI, UTM

Software engineering            2310 de euro
Afaceri şi administrare           2310 de euro
Medicină veterinară               2750 de euro

Şi tinerii din Republica Moldova au mai multe posibilități de studii. Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi le oferă posibilitatea să studieze de acasă, dar cu profesori din România. Studenţii nu achită taxe, iar cei mai buni au o bursă lunară de 900 de lei româneşti. În acest an, sunt 300 de locuri la licenţă şi 400 la masterat.



FACULTATEA TRANSFRONTALIERĂ, UNIVERSITATEA "DUNĂREA DE JOS"

Licenţă        300 de locuri
Masterat     400 de locuri


GINA NECULA decan, Facultatea Transfrontalieră, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi: „Facultatea transfrontalieră vine alături de ei, încercând să îi ajute să studieze acasă, să devină profesionişti de marcă, care să poată contribui la dezvoltarea RM şi a României implicit, pentru că vrem sau nu vrem suntem ţări surori şi avem parcursuri comune.”



Înscrierile la admitere în Republica Moldova au început în 22 iulie şi se vor incheia în ultima zi a lunii. Candidaţii pot depune cererile de înscriere la cel mult trei universități, iar la fiecare universitate la maxim trei specialități. Cei care nu vor reuşi să depună actele în această perioadă mai au o şansă în sesiunea suplimentară ce se va desfăşura în perioada 10-14 august. Rezultatele admiterii vor fi comunicate prin intermediul sistemului informațional și a paginilor web a Universităților.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter