Actualitate

Valeriu Pașa: Dacă Gazprom sistează livrarea gazelor în regiunea transnistreană, economia din stânga Nistrului se evaporă

post-img
Valeriu Pașa

„Dacă Gazprom sistează livrarea gazelor în regiunea transnistreană, de unde procurăm energie electrică va fi cea mai mică problemă care va trebui gestionată. Fără gazul gratuit rusesc, economia din stânga Nistrului se evaporă”, a spus Valeriu Pașa, manager de proiecte în Comunitatea ”WatchDog.MD”, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Valeriu Pașa, în regiune se va intra într-o criză umanitară.

„Avem la dispoziție două aăptămâni să găsim soluții. Cât plătim pe energia electrică adusă din România sau Bulgaria, în special din România, va fi cea mai mică problemă pe care avem să o gestionăm”, a punctat Valeriu Pașa.

Potrivit acestuia, decizia prin care Transgaz România a preluat sistemul național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova nu va duce la scăderea prețului la gazele naturale.

„Principala realizare este că bifăm acel punct foarte necesar în implementarea Pachetului Energetic 3 si asta este foarte important. Este una din realizările noastre prin care ne eliberăm de aranjamentele cu Gaprom. Amânarea implementării Pachetului Energetic 3 este una dintre condițiile acceptate de Chișinău la aceea renegociere a contractului în 2021. Gazprom nu și-a îndeplinit obligațiile și au redus livrările, deci nici noi nu mai suntem obligați să ne respectăm angajamentele”, a spus Valeriu Pașa.

Preşedinta ESGA Bucureşti, Angela Grămadă. a declarat în cadrul emisiunii că sunt de apreciat eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău de a scăpa de presiunea gazelor naturale pusă de Rusia.

„Anunțul Transgaz este îmbucurător pentru Republica Moldova, în primul rând pentru că a realizat acea directivă europeană și demonstrează că Chișinăul este deschis în a îmbrățișa și procedurile, nu doar valorile și principiile Uniunii Europene”, a precizat Angela Grămadă.

Ediția integrală e emisiunii Punctul pe AZi din 5 septembrie o puteți urmări în continuare.




author-img_1

Cristian Sava

Reporter