Politic

Avem garanția că alte rachete rusești nu vor survola ilegal spațiul aerian al R. Moldova? Anatolie Nosatîi: „Nu cred că avem această garanție, nimeni nu ne o asigură”

post-img
Anatolie Nosatîi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, susține că nu avem garanția și nimeni nu ne o asigură că alte rachete rusești nu vor survola ilegal spațiul aerian al R. Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Am fost martori la acest incident a doua oară, când am avut  survolarea spațiului aerian. Spațiul aerian a mai fost survolat prin regiunea transnistreană, niște zboruri înapoi prin luna mai dacă nu greșesc. Au fost niște cazuri care au fost puțin documentate deoarece era intensitatea destul de mare în spațiul aerian din apropierea R. Moldova,” a declarat Anatolie Nosatîi în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Totodată, în cazul în care ne vom pomeni cu situație similară celei din 10 octombrie, Anatolie Nosatîi a menționat că este necesară creșterea capacității de apărare a Ucrainei.

„Actualmente partenerii asistă cu destul de multe echipamente performante care măresc numărul de interceptare al diferitor sisteme de zbor, cum ar fi avioane și rachete. Vedem că rata de interceptare a acestora crește de la caz la caz, de la 50 la 70%. Cred că performanța a forțelor armate ale Ucrainei contribuie considerabil și la securitatea noastră,” a mai adăugat ministrul Apărării.

Prin urmare, ministrul Apărării a menționat că discuții există privind solicitarea partenerilor noștri din Occident, Alianței Nord-Atlantice, României să ne asigure securitatea spațiului aerian și că Guvernul și el personal depun tot efortul pentru a identifica soluții pentru rezolvarea problemelor și asigurarea securității cetățenilor R. Moldova.

Întrebat dacă umbrela de securitate al NATO poate fi extins asupra spațiul R. Moldova. Nosatîii a spus că nu a discutat până ce la extinderea umbrelei de securitate, îndeosebi a Uniunii Europene, inițiativa care a fost lansată recent. 

„Este ceva pentru analiză, dar nu depinde de numai de dorința noastră este și de dorința partenerilor de a asigura aceasta. Statul de neutralitate nu ne împiedică pe noi ca să fim în siguranță. Sunt unele prevederi care contrazic statul de neutralitate, cum ar fi staționarea trupelor străine pe teritoriu, implicarea directă în misiuni de luptă în favoarea oricărui stat care este în război. Sunt mai multe principii, dar protejarea și asigurarea păcii și securității pe teritoriul tău, nu contrazic acest principiu și cu atât mai mult expunerea clară a prevederilor Curții Constituționale care au explicat care sunt drepturile și responsabilitățile vizavi de statul de neutralitate,” spune Anatolie Nosatîi.

Amintim că, Ministerul Apărării a informat la 10 octombrie curent că între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 18 octombrie o puteți vedea în continuare. 

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter