Actualitate

Igor Grosu, despre incidentul cu soția lui Aleksei Navalnîi, la Chișinău. "Toți străinii care vin din unele jurisdicții, trec o verificare suplimentară"

post-img
Igor Grosu
Sursa foto: TVR Moldova

Iulia Navalnaia, soţia opozantului rus Aleksei Navalnîi, s-a plâns pe reţelele sociale că în timpul vizitei sale în Republica Moldova a fost reţinută pentru verificări suplimentare pe aeroport, iar apoi ar fi fost urmărită prin oraș. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că orice persoană "în special din unele jurisdicții, trece o verificare suplimentară".

"Primul lucru, toți străinii care vin în Republica Moldova, în special din unele jurisdicții, trec o verificare suplimentară și chiar dacă nu se vede, sunt suficiente cazuri atunci când profilul unui vizitator în Republica Moldova trezește instituțiilor noastre semne de întrebare și sunt cazuri când sunt rugați respectuos să facă stânga împrejur pentru că noi suntem la hotar cu o țară aflată în război, pentru că avem un teritoriu necontrolat, pentru că acolo este o armată, situația este complicată. În cazul dumneaei n-a fost nimic decât s-a respectat această procedură", spune Speakerul Igor Grosu, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"În episodul cu filajul, cu toată responsabilitatea spunem și am încredere în ceea ce spune serviciul nostru de inteligență, nu a reprezentat interes pentru instituțiile noastre și instituțiile noastre nu au făcut acest lucru. Asta nu înseamnă că nu au făcut-o alții și lucrul acesta acum, bineînțeles că îl verifică colegii noștri. Ținând cont de notorietatea opozantului, e simplu de dedus că nu doar opozantul, dar și membrii familiei sunt în vizorul permanent al serviciilor secrete din Federația Rusă. Fără a face iluzii, am rugat instituțiile de resort să investigheze și să ne prezinte o informație cine au fost acei indivizi care au filat persoana în cauză și să vină cu un răspuns", a adăugat Igor Grosu.

Amintim că Iulia Navalnaia, soţia opozantului rus Aleksei Navalnîi, a vizitat Republica Moldova şi s-a plâns pe reţelele sociale că a avut parte de o experienţă neplăcută. Ea susţine că a fost reţinută pentru verificări suplimentare pe aeroport, iar apoi ar fi fost urmărită prin oraș. În postarea sa, Navalnaia a întrebat-o pe Maia Sandu de ce a fost nevoie de toate aceste. Ea susţine că a fost filată după ce a ieşit din hotelul în care s-a cazat.

Serviciul de Informații și Securitate s-a autosesizat pe marginea declarațiilor cetățenei Federație Ruse, Iulia Navalnîi, privind pretinsa filare pe teritoriul Republicii Moldova.

SIS menționează că asupra cetățenei Federației Ruse nu au fost desfășurate măsuri speciale de investigații, inclusiv urmărirea vizuală a acesteia.

Totodată, Preşedinţia a precizat că toţi cetăţenii străini veniţi din spaţiul CSI sunt supuşi unor proceduri suplimentare de control.

SIS în cooperare cu alte instituții de ocrotire a normelor de drept,  a demarat o anchetă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor expuse de către Iulia Navalnîi.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter