„Pârghiile influenței lui Șor trebuie stârpite în Găgăuzia pentru că în caz contrar peste ceva timp ele vor începe să se extindă și în alte regiuni, așa cum s-a întâmplat și în Orhei”, spune Alexandru Bujoreanu, președintele Partidului Liga Orașelor și Comunelor (LOC).
Alexandru Bujoreanu, președintele Partidului Liga Orașelor și Comunelor: „Nu este un secret cum sunt finanțate grupările politico-criminale în R. Moldova. Și se răsfârge asupra regiunilor sensibile, inclusiv Găgăuzia. Multe mișcări provocatoare ce au loc în acea regiune noi deseori le atribuim autonomiei în general când e vorba de anumiți exponenți inclusiv persoane sărăcite, manipulate și bine plătite pentru ca să facă niște acțiuni de subminare. Am văzut acel cordon de-a lungul traseului pe care urma să se deplaseze președinta Sandu. Evident că acest lucru vine de la gruparea Șor și de la Moscova pentru că ei deranjanți de faptul că urmează să aibă loc acea interconexiune a sistemului energetic a R. Moldova cu cel din România cu producere mare, ceea ce ar reprezenta jumăate din consumul în perioada de maximă pondere a R. Moldova. Această încercare a exponenților acestei grupări de a arăta că regiunea cumva aparține lor și acest sistem energetic cumva dăunează intereselor este un fals. Eu sunt de acord că noi toți forțele sănătoase din această țară, inclusiv politice, trebuie să lucrăm mai mult în Găgăuzia. Întotdeauna guvernările, inclusiv cele europene, au avut un avans de comunicare în Găgăuzia pentru că acolo este o rezervă mare și vorbesc de colegii mei primari care nu sunt atât de politizați și cred că dacă se va merge în continuare pe un lucru care îl consider firesc și normal dacă noi considerăm locuitorii Găgăuziei ca parte componentă și ca cetățeni ai R. Moldova noi trebuie să avem o atitudine echilibrată față de ei, inclusiv în implementarea unor proiecte în acele regiuni și de ce nu reprezentanții anumitor ministere, agenții sau finanțatori externi să meargă acolo și să vadă cu suportul cui sunt realizate proiectele și asta ar spori cumva gradul de încredere al populației și ar dezminți miturile generate de o grupare puțin numeroasă, dar trebuie să recunoaștem – eficientă”.
Angela Gramadă, președinta ESGA București: „Trebuie să ne uităm la fricile care au fost folosite de Ilan Șor, la acele sperietori politice și social-economice, la vulnerabilitățile pe care le-a promovat în discursurile oficiale și modul în care acesta a ajuns să pătrundă în mase și să fie apreciat de aceste mase. Vedem foarte clar că același model l-a folosit și la Orhei pentru a convinge oamenii că cei de la Chișinău le vor răul, dar nu binele. Ilan Șor a folosit fricile, vulnerabilitățile și a studiat foarte bine mecanismele de comunicare a autorităților guvernamentale cu diferite categorii sociale și și-a dat seama unde poate să exploateze și să exploareze în favoarea sa anumite contexte, scheme, mecanisme locale care să-i poată favoriza o prezență mai largă în spațiul politic de acolo din regiune. Ce ar trebui să facă autoritățile guvernamentale pentru a convinge electoratul că are altfel de intenții unele bune și că politica pe care o promovează statul e una de coeziune? Comunicarea în limbaj accesibil tuturor categoriilor sociale, indiferent de originea etnică, de premisele social-economice ce se dezvoltă o regiune sau alta. Prezența în regiuni, raioane, discuții față în față. Cred că este soluția cea mai la îndemână și singura pentru autorități ca să devină convingătoare”.
Ina Coșeru, deputat PAS: „Oamenii din autonomia găgăuză sunt și au fost manipulați și am văzut acest lucru atunci când s-au organizat alegerile pentru funcția de bașcan și oamenii, și voturile au fost cumpărate. Lucrurile continuă să fie organizate în acest mod de grupările criminale care se folosesc de banii din Federația Rusă pentru a destabiliza situația politică din R. Moldova și în special din Găgăuzia, pentru că este mai simplu să destabilizezi acolo unde oamenii nu vorbesc limba română. Și pentru a continua și nu periclita parcursul european în R. Moldova este nevoie să lucrăm în două limbi și să ajungem la acei oameni care vorbesc limba rusă cu informație veridică privind integrarea europeană și contextul geopolitic în care ne aflăm ca să negăm nimeni că în Ucraina este un război sângeros și brutal care a fost început de Rusia. Cu toată această informație noi trebuie să ajungem și la oamenii care vorbesc și în română, și în rusă pentru că în față avem referendumul pentru aderarea la UE și toată lumea trebuie să cunoască care sunt beneficiile integrării europene și că proiectul de integrare europeană este unica cale pentru R. Moldova ca noi să păstrăm pacea, securitatea și să ne dezvoltăm economic. Presiunile sunt tot mai mari, noi le resimțim și acum Federația Rusă lucrează doar cu grupările criminale din R. Moldova pe care le folosește pentru a destabiliza politic țara”.