Economic

Preţurile au continuat să crească în R. Moldova: Inflaţia a ajuns la 27,1%

post-img
inflație
Sursa foto: imagine simbol

Preţurile au continuat să crească în Republica Moldova astfel că luna trecută inflaţia a ajuns la 27,1% iar acest fenomen nu dă semne de încetinire. Vârful va fi atins în trimestrul trei când inflaţia ar putea ajunge la 31%, conform prognozelor Băncii Naţionale a Moldovei. Guvernatorul BNM spune că este necesară înăsprirea măsurilor de politică monetară pentru a încetini ritmul de creștere a prețurilor.

Octavian Armaşu, guvernatorul BNM, spune că pandemia şi războiul din Ucraina au dus la creşterea preţurilor la energie şi produse alimentare. În ultimul an, cel mai mult au crescut preţurile la alimente, cu 30%, combustibili, cu 27%, mărfuri nealimentare, cu 19%, şi serviciile pentru populaţie, cu 34%.  

CREŞTEREA PREŢURILOR ÎN ULTIMELE 12 LUNI
Produse alimentare         + 30%
Combustibili                        + 27%
Mărfuri nealimentare       +19 %
Servicii prestate populaţiei + 34%

În primele patru luni ale acestui an, preţurile la produse şi servicii au crescut, în medie, cu 15,2%.

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul BNM: „În luna aprilie, energia electrică s-a majorat cu  34,9%, preţul la gaz în reţea cu 227 la sută, încălzirea centralizată cu 92%, apa caldă cu 80%, transport internaţional şi interurban- 45%. Cea mai mare contribuţie la  al acest nivel de inflaţie o au preţurile alimentare. Ce este de remarcat despre această componentă este că cererea la produse alimentare este cea mai puţin elastică chiar dacă preţurile cresc oamenii oricum continuă să le consume”.

„E tot îndoit preţurile.  Sunt pensionară şi am o pensie de 2500 de lei. Mă afectează tot, dar ce să facem, nu-i nimeni vinovat. Aşa cred eu. Aşa-i situaţia şi cred că trebuie să răbdăm. Iaca mă duc să mai spăl nişte podele şi am să mai fac 500 de lei. Sunt foarte mari preţurile la serviciile comunale şi, în special, la produsele alimentare, pe care vrei nu vrei dar trebuie să le cumperi. Afectează tot ce cumpărăm, produsele, serviciile, asta-i inflaţia.  - Când intraţi în magazin scoateţi cu cât mai mult din buzunar? - cu 40% mai mult”, spun oamenii.

Potrivit prognozelor BNM, preţurile vor continua să crească, iar în trimestrul trei al acestui an inflaţia ar putea ajunge la 31%. Armaşu afirmă că, pentru încetini ritmul de creștere a prețurilor, Banca va veni cu noi măsuri restrictive de politică monetară.

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul BNM: „BNM, prin înăsprirea politicii monetare, urmăreşte să atenueze efectele şocurilor inflaţioniste şi să asigure stabilitatea financiară”.

Săptămâna trecută, BNM a crescut rata de bază cu încă 3 puncte procentuale. Măsura stimulază populaţia să economisească şi descurajează creditarea. Experţii spun că restricționarea politicii monetare în condiții inflaționiste este o măsură necesară dar dură, care va lovi direct în agenţii economici.

VIOREL GÎRBU expert economic: „BNM cheltuieşte sume enorme de menţinere a unui leu stabil fiindcă acesta este instrumentul care cel mai mult reduce din presiunea inflaţionistă. Inflaţia este foarte mare dar era să fie într-adevăr galopantă dacă BNM nu proceda aşa. Agenţii economici sunt obligaţi să mărească salariile pentru ca să atragă mai multă forţă de muncă. Deci, costul exprimat în euro a cheltuielilor agenţilor economici au crescut cu 30 la sută, atâta timp cât leul este stabil, iar rata inflaţiei este foarte mare. "

ADRIAN LUPUŞOR director, Expert-Grup: „Cauza inflaţiei este nonmonetară, este de import, ceea ce înseamnă că BNM nu poate influenţa esenţial dinamica inflaţiei.  În opinia mea,  aceasta  ar trebui să se focuseze pe ancorarea aşteptărilor inflaţioniste şi prin măsuri mai moderate de restricţionare prin majorarea moderată  a ratei de bază menţinând norma rezervelor constantă”.

FMI a salutat politica fermă a BNM pentru a face față creșterii inflației. Între timp, Guvernatorul Băncii Naţionale este aşteptat în Parlament pentru a da explicații privind măsurile antiinflaționiste pe care le ia instituţia financiară.

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul BNM: „Sunt gata să merg în Parlament de fiecare dată când deputaţii vor avea nevoie să le explic ce se întâmplă cu inflaţia, ce face BNM şi care este situaţia economică din ţară. Este de altfel şi obligaţia BNM, conform legii”.

Experţii spun că în reducerea creşterii inflaţiei un rol important îl are şi Guvernul, nu doar Banca Naţională.

VIOREL GÎRBU expert economic: „Executivul prin politica bugetară pe care o promovează produce o presiune inflaţionistă foarte mare. La moment, BNM nu poate face foarte multe pentru a controla preţurile. Pentru a reduce presiunile inflaţioniste , la moment Guvernul trebuie să se gândească la datoria publică şi la politica bugetar fiscală şi acţiunea caestei politici asupra ratei inflaţiei”.

Banca Naţională a Moldovei estimează o scăderea a inflaţiei în trimestrul patru al anului, iar în 2023 aceasta ar putea ajunge la un nivel mediu de 16,5%.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter