Social

Prima staţie automată de măsurare a calităţii aerului din Republica Moldova a fost pusă astăzi în funcţie, la Chişinău

post-img
imagine simbol
Sursa foto: RefleqtMedia

Staţia automată de măsurare a calităţii aerului a costat aproape 500 de mii de euro şi este o donaţie din partea Germaniei. Stația va permite monitorizarea rapidă a calităţii aerului din traficul din Chişinău.

Laboratoarele de măsurare a aerului existente în Republica Moldova sunt de prin anii 60 ai secolului trecut. Până acum, măsurătorile se făceau în teren, de către observatorii de mediu.

GAVRIL GÎLCĂ director Agenţia de Mediu: "Observatorii mergeau dimineaţă de la 7 la 7.20 făceau prelevarea, de la 13 la13.20, de la 19 la 19.20. mostrele erau aduse ulterior în laborator.  Aici nu va mai fi nevoie de aceşti observatori. Echipamentul va realiza în regim online ne va furniza această informaţie.

Noua staţie donate de guvernul Germaniei a fost instalată la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Sfînt şi Mihai Viteazul şi va permite monitorizarea gazele de eşapament și a altor emisii din traficul auto. Este echipată cu cinci analizatoare de gaze pentru monitorizarea oxizilor de azot, dioxidului de sulf, ozonului şi monoxidului de carbon. Datele sunt măsurate automat și prin intermediu unui soft vor fi trimise online la instituţiile cu funcţie de control şi decizie.

GAVRIL GÎLCĂ director Agenţia de Mediu: "Va avea o reprezentativitate clară pentru o distanţă de 500-1000 de metri.   Noaptea nivelul de poluare a aerului scade. Dimineaţa când traficul devine mai intens aceste valori, brusc se ridică. O să avem o cooperare si cu IP Rutiere care ne va ajuta să redirecţionăm traficul auto."

Staţia a fost donată Republicii Moldova de către statul German prin intermediul programului GIZ.

OSCAR ZARZO reprezentant, Agenţia Internaţională de Cooperare a Germaniei: "Calitatea proastă a aerului duce la boli şi decese premature în mai multe ţări."

Odată cu începerea funcţionării acestei staţii, date sigure cu privire la calitatea aerului vor fi colectate şi asta va susţine Moldova şi orașul Chişinău să înţeleagă concentraţia poluanţilor şi să implementeze măsurile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor.

Excelenţa Sa ULRICH KINNE ambasadorul Germaniei în Republica Moldova: "Republica Moldova trebuie să efectueze o monitorizare cuprinzătoare a calităţii aerului şi să depună eforturi pentru a atinge nivelul sub valorile limite ale UE."

Instalarea staţiei reprezintă o primă acţiune implementată de autoritățile din Republica Moldova după aprobarea legii privind calitatea aerului conform directivelor europene. Ministerul Mediului intenţionează să achiziţioneze încă două staţii mobile, iar una dintre acestea ar putea fi instalată la Rezina.

IULIANA CANTARAGIU  ministrul Mediului: "E o zonă cu presiuni ecologice destul de mari în regiune fiind mai multe întreprinderi: la Rezina, două la Rîbniţa şi cad sub incidenţa aglomerărilor. Suntem în discuţii cu alţi potenţiali parteneri de dezvoltare, proiecte pentru a atrage finanţare pentru procurarea a 2 staţii."

Potrivit datelor, poluarea aerului în Republica Moldova depăşeşte normele la toate tipurile de poluanţi. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, anual, la nivel mondial, din cauza calităţii proaste a aerului, 7 milioane mor prematur.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter