Politic

Rusia trimite la Chişinău, în calitate de ambasador, un ultranaționalist, expert politic

Rusia trimite la Chişinău, în calitate de ambasador, un ultranaționalist, expert politic

Rusia trimite la Chişinău, în calitate de ambasador, un ultranaționalist. De această părere sunt experţii politici care au analizat profilul lui Oleg Ozerov. Aceștia subliniază că atât trecutul noului ambasador al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, cât și declarațiile sale recente, confirmă o abordare naționalistă accentuată.

ZFR

OLEG OZEROV ambasador desemnat al Federaţiei Ruse în Republica Moldova: Încă nu au fost stabilite limite pentru poporul rus, există o cale largă înaintea lor.

Este declaraţia din 19 decembrie a ambasadorului desemnat al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Experţii politici care au analizat profilul noului ambasador rus în Republica Moldova susţin că abordarea lui Ozerov scoate la iveală o figură controversată, care crede în supremaţia poporului rus.

ANDREI CURĂRARU analist politic, Comunitatea "WatchDog.md": Este un ultranaționalist rus care crede că etnosul rus este unul superior, că frontiere pentru Federația Rusă nu există. El crede că războiul din Ucraina este o luptă civilizațională și își propune ca această luptă să fie ultima în care Rusia va continua să domine practic tot continentul european. Nu trebuie să uităm și despre experiența lui practică. El a activat foarte mult pe continentul african tocmai în perioada în care s-a înregistrat o creștere semnificativă a activității paramilitare a grupului Wagner acolo. El s-a ocupat de partea politică, iar Prigojin de partea militară.

Oleg Ozerov, în vârstă de 66 de ani, lucrează în serviciul diplomatic rus din anul 1981. El a fost în misiuni în țări precum Siria, Tunis și Franța, iar din mai 2020 până în prezent a fost șeful Secretariatului Forumului Economic Rusia-Africa. Ozerov este autorul mai multor publicații științifice, dar și de poezii. În 2021, el a scos cartea "Spre victorie prin captivitate și vitejie", în care este elogiată armata sovietică.

OLEG OZEROV ambasador desemnat al Federaţiei Ruse în Republica Moldova: Astăzi, când rușii duc poate ultima bătălie din istorie, care va duce fie la moartea poporului rus, fie la ascensiunea acestuia în fruntea umanității. Avem nevoie să ne determinăm traseul în cadrul paradigmei unei lumi multipolare, care, așa cum a definit-o pe bună dreptate președintele nostru (n.r. Vladimir Putin), se naște conform unor legi obiective și circumstanțe, iar noi trebuie să ne integrăm.

ZFR

ANDREI CURĂRARU analist politic, Comunitatea "WatchDog.md": Consider că este o, cumva, ridicare a agenda pentru Republica Moldova pe un nivel mai înalt pentru Federația Rusă. Domnul Ozerov ar trebui să fie un Vasneţov mai radical, cineva care să asigure că Republica Moldova rămâne în zona gri de control a Federației Ruse, că sunt mobilizate populațiile vorbitoare de limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova în electoralele care urmează și că Republica Moldova nu va avea succes pe calea integrării europene.

Noul ambasador al Federației Ruse, Oleg Ozerov, are statut diplomatic de trimis extraordinar și plenipotențiar de rangul II. Acesta îl va înlocui pe Oleg Vasnețov, care a deținut mandatul din 2018. Vasneţov a fost convocat de nenumărate ori la Ministerul de Externe de la Chişinău pentru a da explicaţii atunci când Moscova a făcut declaraţii radicale la adresa Republicii Moldova sau când rachete ruseşti au intrat în spaţiul nostru aerian.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter