Politic

Ministrul Mediului, despre schema frauduloasă deconspirată la Talmaza: "Mai există anumiți șmecheri care cred că pădurea e moșia lor personală și o sursă de îmbogățire ilicită"

post-img
Punctul pe AZi

Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului Silvic Talmaza, unde aproximativ 50 de mașini de lemn au fost exploatate ilegal. În cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, Sergiu Lazarencu a subliniat importanța unei abordări stricte împotriva corupției în silvicultură și a reiterat angajamentul statului de a investi în programul național de extindere și reîmpădurire a Republicii Moldova

"La începutul lunii iunie am dispus crearea unei comisii pentru a valorifica cum se pune în valoare pe picior masa lemnoasă. S-a făcut o analiză de risc, am primit anumite sesizări, informații operative, am dispus să mergem în verificare, Întreprinderea Silvică Tighina, Ocolul Silvic Talmaza. 

Bănuielile, din păcate, s-au adeverit. S-a descoperit o fraudă de în jur de aproximativ 50 de mașini de lemn. S-au depistat carențe, din păcate, mai există anumiți șmecheri care cred că pădurea e moșia lor personală și o sursă de îmbogățire ilicită. Am spus, toleranță zero la corupție pe acest aspect. Înțeleg că silvicultorii fac o muncă grea, dar corupția nu e o soluție. E important să ne schimbăm abordarea, mentalitatea în acest domeniu. E important să protejăm pădurea, nu doar să împădurim", a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, fiind invitat în platoul emisiunii  "Punctul pe AZi"  de la TVR Moldova.

În pădurile din Republica Moldova se fură ca-n codru. Ce spun autoritățile

Ministrul susține că încă din primele zile la Minister a spus clar care sunt prioritățile și una din prioritatea zero este programul național de extindere și reîmpădurire. 

"E un program important pentru fiecare dintre noi, pentru economie, pentru agricultură, de asta, pe de o parte, e important să împădurim țara, pe de altă parte, să avem grijă de ceea ce au plantat buneii noștri și străbuneii, adică valorificarea corectă a masei lemnoase", menționează ministrul.

Totodată, ministrul susține că Republica Moldova stă prost la capitolul împăduririi și subliniază importanța protejării pădurilor existente.

"Din păcate, stăm prost la acest capitol, avem cea mai mică rată de împădurire din toată Europa. Ne apropiem la 12%, inclusiv și de asta, doamna președinte, doamna Sandu, a lansat inițiativa acestui program național de extindere și reîmpădurirea țării, ține foarte mult la acest domeniu și asta ne ajută ca noi să investim, cum n-am mai investit niciodată în Republica Moldova pe acest domeniu. E important ca să transmitem un mesaj clar că statul investește sume colosale în acest program, dar e important și să protejăm pădurea. Ne propunem un plan foarte ambițios, vorbim de 145 de mii de hectare în 10 ani. Urmează investiții foarte mari în acest domeniu", punctează Sergiu Lazarencu.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter