Republica Moldova solicită Uniunii Europene sprijin pentru obținerea a 11 centrale electrice pe gaz. Cumpărarea lor se va face prin Mecanismul de protecție civilă al UE. O decizie în acest sens a fost adoptată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Centralele vor substitui, în restul anului, energia produsă de CET-uri în perioada rece.
Este vorba de achiziția a 10 centrale cu o putere de 10 megawați fiecare și o centrală de 125 de megawați. Potrivit deciziei CSE, acestea urmează să fie instalate la Termoelectrica și CET-Nord. Ele vor suplini producția de energie de la centralele termice locale, după încheierea sezonului de încălzire.
EUGEN MURAVSCHI expert în energetică, Comunitatea Watch Dog: Când se va încheia sezonul de încălzire va apărea iarăși un deficit de energie electrică, pe care este puțin probabil să-l acoperim din import. Pentru că noi și acum importăm mai mult decât este limita noastră standard. Noi avem o capacitate alocată la granița cu România de 315 MW, însă noi folosim capacitățile neutilizate de Ucraina. Respectiv deficitul acesta de la CET-uri trebuie să-l acoperim cumva. Iată de unde și solicitarea Guvernului ca UE să ne ajute să cumpărăm de urgente aceste centrale modulare. Ca noi să putem să producem electricitate când se va încheia sezonul de încălzire. "
În perioada rece, CET-urile produc aproximativ 30% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului. Vara, însă, producția scade semnificativ. Astfel, în loc să importăm energie electrică la prețuri mari, vom importa mai mult gaz pentru a produce curent. Anterior, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat că Norvegia ar putea dona o centrală electrică pe gaz, fără a specifica puterea acesteia.
EUGEN MURAVSCHI, expert în energetică, Comunitatea Watch Dog: „Dar cu siguranță dincolo de sezonul de încălzire va trebui să cumpărăm gaz pentru aceste centrale. Guvernului trebuie să asigure aceste capacități de generare, prioritatea zero este să avem curent după ce se termină sezonul de încălzire. Prețul este important, dar e plan secundar. Sper să obțină acest ajutor și să-l implementeze în timp util. Să nu ne trezim că trebuie să importăm încă 200 de MW, care sunt aproape sigur că nu vor fi disponibili. Respectiv, ori va trebui să importăm în regim de avarie, ori să recurgem la deconectări.”
De asemenea, prin decizia CSE se solicită asistență internațională pentru livrarea generatoarelor și sistemelor de încălzire necesare şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, centrelor de plasament și instituțiilor medicale din mai multe raioane ale țării. Potrivit datelor Moldelectrica, pe 16 ianuarie, malul drept a înregistrat un consum maxim de 964 MW. Mai mult de jumătate din această cantitate a fost asigurată prin importuri de energie electrică, iar necesarul a fost acoperit integral pe baza contractelor comerciale, fără activarea contractelor de urgență.
SURSELE DE ENERGIE UTILIZATE PE 16 IANUARIE
• SA "Termoelectrica" – 27,76 %
• SA "CET-Nord" – 4,27 %
• Întreprinderea de Stat "NHE Costești" – 0,61 %
• Energie regenerabilă – 6,54 %
• Soldul de import al energiei electrice (MD/RO) – 60,82 %