Actualitate

16 ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Maia Sandu: „Libertatea trebuie apărată zi de zi"

post-img
protestele din 7 aprilie 2009

Astăzi, 7 aprilie 2025, se împlinesc 16 ani de la protestele violente care au avut loc în Republica Moldova în urma alegerilor parlamentare din 2009. Acest eveniment a fost marcat de o puternică mobilizare a tinerilor și a societății civile împotriva guvernului comunist. Protestul anticomunist din centrul Chişinăului a degenerat în violenţe şi bătăi, iar sediile Parlamentului şi Preşediniţiei au fost distruse şi incendiate. Zeci de manifestanţi şi poliţişti au fost răniţi, iar un tânăr a murit după ce a fost bătut fără milă de forţele de ordine chiar în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

„Libertatea nu vine de la sine. Ea trebuie apărată zi de zi, mai ales atunci când este amenințată de cei care vor ca oamenii să trăiască în frică și să renunțe la speranță", susține președinta Maia Sandu.

Șefa statului a mai menționat că tinerii care s-au ridicat pe 7 aprilie 2009 au ieșit în stradă nu pentru un partid sau o ideologie, ci pentru o idee simplă și puternică: doar cetățenii au dreptul să-și decidă viitorul.

„Vocea lor a spart zidurile fricii - iar unii dintre ei au plătit un preț foarte mare pentru acest crez. 
La 16 ani distanță, vedem din nou încercări de manipulare și de subminare a valorilor democratice. Dar astăzi Moldova este o țară care a învățat din durere, care a crescut în conștiință și care știe ce are de apărat. Adevărul, libertatea și demnitatea celor care au suferit pe 7 aprilie ne obligă să rămânem vigilenți.
Trebuie să protejăm împreună ceea ce am câștigat cu atâta curaj: dreptul de a ne construi viitorul în libertate și pace", a punctat Președinta.

La 7 aprilie 2009, mii de tineri nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare care-i dădeau pe comunişti învingători cu o majoritate covârşitoare, au ieşit la un protest paşnic în centrul Chişinăului. În scurt timp, manifestaţia a degenerat în violenţe.

Provocatori din rândurile protestatarilor au început să devasteze sediile Parlamentului şi instituţiei prezidenţiale, rănind mai mulţi poliţişti care încercau să menţină ordinea publică.

Moartea lui Valeriu Boboc este singurul deces recunoscut oficial de autorităţi, deşi sunt suspiciuni că ar mai fi murit unii tineri.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, după evenimentele din aprilie 2009 au fost pornite zeci procese penale, însă doar câteva au fost finalizate fiind găsite persoanele vinovate.

Potrivit Amnesty International pe 7 aprilie 2009 peste 600 de persoane au fost maltratate, reţinute şi bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiţie independentă şi echitabilă, au fost deţinute în condiţii inumane, fără apă şi mâncare.

Autorităţile de atunci au evaluat la 146 de milioane de lei pagubele produse după distrugerea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, a mai multor mijloace de transport, a mobilierului şi tehnicii de calcul.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter