Actualitate

Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” îndeamnă cetățenii R. Moldova să aleagă viitorul european al țării pe 20 octombrie

post-img
imagine simbol

Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” îndeamnă cetățenii R. Moldova să participe la scrutinul din 20 octombrie și să aleagă parcursul european de dezvoltare a țării.

„Au rămas zile numărate până la desfășurarea Referendumului constituțional privind decizia cetățenilor de a continua cursul politic de aderare a Republicii Moldova (RM)  la Uniunea Europeană (UE). Suntem martori ai unei implicări fără precedent a Federației Ruse (FR) în afacerile interne ale RM. Interesul FR față de republica noastră este foarte mare. Conducerea de la Kremlin dorește din răsputeri să demonstreze lumii că controlează în continuare spațiul ex-sovietic cucerit cândva prin forța armelor, că ea, conducerea de la Moscova, poate determina soarta fostei colonii a URSS, astăzi stat suveran și independent, membru al ONU.

În acest context, observăm cu consternare și faptul cum unii colegi de-ai noștri, intelectuali notorii, autoproclamați „unioniști convinși”, încearcă din răsputeri să demonstreze, cum că singura și cea mai scurtă cale de ne a integra în UE și chiar de a adera la NATO este unirea cu România, cum că rezultatele Referendumului nu vor fi validate, deoarece este „încălcată Constituția”, cum că rezultatele Referendumului vor fi falsificate și multe alte aberații de acest fel.

În acest context, noi, ca istorici de profesie, declarăm cu deplină responsabilitate și în cunoștință de cauză: incontestabil, teritoriul actual al Republicii Moldova - parțial, fost teritoriu al Basarabiei ocupate în repetate rânduri de Imperiul Rus, apoi de URSS, - este teritoriu românesc. La fel, populația majoritară din spațiul actual al RM, prin profilul ei etnic și istorico-cultural, este parte componentă a poporului român. Cunoscând aceste adevăruri, noi, istoricii, pledăm pentru reîntregirea Neamului, suntem cei mai sinceri și convinși unioniști. În același timp, suntem conștienți că în condițiile actuale, realizarea idealului de unitate națională, printr-un singur act politic, astăzi, este imposibilă, oricât de mult am dori noi. Iată de ce, atunci când ni se oferă șansa de a adera la UE, poziție susținută plenar de statele membre ale UE, dar și de conducerea României, noi, basarabenii, trebuie să demonstrăm că suntem oameni lucizi la minte și înțelegem contextul geopolitic în care ne aflăm la momentul de față, trebuie să  demonstrăm popoarelor europene, dar și fraților noștri de dincolo de Prut, care sunt deja în familia unită a popoarelor europene, că suntem oameni raționali și responsabili, stăpâni pe propriul destin, că dorim din tot sufletul să construim un viitor comun, că dorim să ne aliniem la celelalte popoare europene, care aproape un secol trăiesc în condiții de pace, libertate, democrație și prosperitate. 

Iată de ce, noi, membrii AIRM „Alexandru Moșanu”, considerăm că șansa oferită de actualul context geopolitic trebuie valorificată. De aceea facem apel la fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent de etnie, convingeri religioase și opțiuni politice, să demonstreze maturitate civică și, pe data de 20 octombrie 2024, să participe  la Referendumul Constituțional, iar în buletinul de vot să aplice ștampila pe DA, fiind convins că prin decizia asumată își asigură pacea, un viitor mai bun, mai prosper pentru sine și copii săi.

Privind alegerea președintelui RM, bineînțeles, fiecare cetățean are dreptul la propria opinie, este în drept să dea propria apreciere actualei guvernări și respectiv, să aleagă candidatul pe care îl consideră cel mai potrivit la înaltul și responsabilul post de președinte al RM. Și noi, istoricii, suntem de părere că nu toate lucrurile au mers bine în mandatul actualului președinte. Nu am fost de acord cu unele declarații, luări de poziții, lipsă de reacție la petiții și altele. Dar, în același timp, trebuie să recunoaștem realizările incontestabile ale actualei guvernări, în primul rând, al Președinției. Îndemnul nostru este că în contextul actual cel mai indicat este ca să facem abstracție de supărările și insatisfacțiile personale și să oferim Maiei Sandu șansa realizării proiectelor inițiate, în primul rând, cel de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Exprimăm speranța că fiindu-i încredințat un nou mandat, „nu va strica brazda”, nu ne va dezamăgi, ci ne va conducere cu fermitate spre scopul formulat: RM în UE. Și poate nu neapărat în 2030, ci ceva mai devreme, iar noi, cetățenii RM, cei care am investit încredere în ea, vom beneficia plenar în urma realizării acestui deziderat”.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter