Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a reiterat, pe 30 decembrie, cererea Kremlinului ca Ucraina să renunțe la dreptul său la suveranitate și integritate teritorială ca o condiție prealabilă pentru începerea discuțiilor de pace, indicând că Moscova nu este interesată de negocieri de bună-credință.
Într-un interviu acordat agenției de știri a Kremlinului, TASS, Lavrov a declarat, citat de experții Institutului pentru Studiul Războiului, că Rusia nu va participa la nicio negociere pentru a pune capăt războiului său în Ucraina decât dacă Ucraina renunță la dreptul și obiectivul său de a-și elibera teritoriul până la granițele sale recunoscute internațional din 1991.
Lavrov a adăugat că Rusia consideră obiectivul Ucrainei de a-și elibera teritoriul până la granițele sale recunoscute internațional din 1991 un „ultimatum”.
După estimările experților Institutului, Kremlinul încearcă, probabil, să impună Ucrainei cerințe nerealiste care încalcă Dreptul Internațional pentru a împiedica negocierile legitime de bună-credință.
De asemenea, experții admit că Rusia încearcă să forțeze Occidentul să constrângă Ucraina să recunoască și să accepte concesii teritoriale benefice Rusiei pe termen lung.
Lavrov și alți oficiali ruși au respins anterior dreptul Ucrainei la suveranitate și integritate teritorială ca fiind o poziție legitimă de negociere.
Toate aceste detalii, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului, denotă că Rusia nu este interesată de negocieri de bună-credință cu Ucraina și va continua să urmărească capitularea totală a Ucrainei.