Actualitate

Igor Munteanu: Inserarea parcursului european în Constituție nu este o garanție în sine. Aderarea la spațiul european presupune un proces cu decizii complicate

post-img
Igor Munteanu

„Consacrarea parcursului european prin Constituție în niciun caz nu face europene alte guverne venite în Republica Moldova prin alegeri. Avem câteva exemple, inclusiv în Cehia în care, după alegeri, au venit la guvernare cleptocrați”, a declarat președintele CUB, Igor Munteanu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Igor Munteanu, inserarea parcursului european în Constituție nu este o garanție în sine.

„Procesul de aderare la spațiul european presupune un proces cu decizii complicate. Până nu apare suficient echilibru în societate, bazat pe toleranță și încrederea în valorile democratice, statul nu este pregătit pentru Uniunea Europeană”, a spus Igor Munteanu.

Președintele CUB a mai menționat că cei 10-15 ani de negocieri nu sunt doar pentru negocierea tehnică ci și pentru integrarea propriu-zisă.

„Referendumul ar trebui să aibă loc după încheierea negocierilor, pentru că atunci trebuie votate obligațiile politice ale Republicii Moldova față de UE. ”, a spus Igor Munteanu.

Deputatul PAS Vitalie Gavruc a precizat în cadrul emisiunii că referendumul este o modalitate mai directă de a legitima cursul european al Republicii Moldova.

„Avem o clasă politică divizată. Sunt partide aparent pro-europene dar care, de-a lungul timpului, au avut o istorie ideologică controversată. De asta un pact Snagov ar decredibiliza procesul deoarece o mare parte din partide nu sunt credibile pe intern. Referendumul este o oportunitate unică și prin susținerea partenerilor externe, dar și prin contextul intern”, a spus deputatul PAS.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 28 martie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter