Social

Un băiat în vârstă de 6 ani, care suferea de meningită, a decedat la Spitalul „Valentin Ignatenco”

post-img
foto simbol

Un băiat în vârstă de doar şase ani, care suferea de o formă severă de meningită, a murit la Spitalul "Valentin Ignatenco" din Chişinău. Potrivit medicilor, primele simptome ale bolii au apărut pe pe 1 martie. Starea lui s-a agravat rapid iar băiatul a murit la scurt timp după internare.

FTR

  „În dimineaţa zilei de 2 martie, febra a recidiva, (...) au fost observate erupţii hemoragice pe membrele superioare, care s-au extins rapid pe întregul corp. Starea pacientului s-a deteriorat brusc, manifestând letargie şi somnolenţă accentuată, (...) familia a solicitat intervenţia serviciului de urgenţă... În ciuda eforturilor susţinute ale echipei medicale, (...) evoluţia bolii a fost rapid progresivă... la doar o oră şi 38 de minute pacientul a fost declarat decedat”, se spune în comunicatul emis de Spitalul „Valentin Ignatenco”.

Republica Moldova nu dispune de un vaccin specific pentru meningită. Ministerul Sănătăţii a iniţiat procedura de achiziţionare a unui lot de vaccin contra acestei infecţii iar Compania Națională de Asigurări în Medicină va aloca peste 4,9 milioane de lei.  

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Mă bucur să avem acest vaccin deoarece meningita este o boală foarte gravă. De obicei decurge adesea fulminant, se finalizează cu decese şi le recomand părinţilor să utilizeze această oportunitate. Dacă vom avea mai multe solicitări decât dozele de vaccin, deoarece noi am calculat undeva pentru 2500. Acest lot iniţial să fie. Pentru anul viitor vom majora sumele şi cantităţile, astfel încât să putem acoperi absolut tot ce este necesar.”

Potrivit autorităţilor, în ultimii zece ani, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 220 de cazuri de infecție meningococică, dintre care 60% la copiii sub doi ani. Rata de mortalitate a fost de peste 20%, ceea ce înseamnă peste 50 de decese. La nivelul Uniunii Europene se raportează anual aproximativ trei mii de cazuri. Boala este fatală în aproximativ 10-20% dintre cazuri.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter