Politic

Ilan Şor promite imposibilul. Deputatul fugar anunţă că ruşii sunt gata să vândă gaz mai ieftin numai pentru raionul Orhei

Ilan Șor promite imposibilul
Sursa video: TVR MOLDOVA

Opoziţia priveşte diferit criza energetică şi vine cu promisiuni imposibil de realizat. Fugarul Ilan Şor anunţă că ruşii sunt gata să vândă gaz mai ieftin doar pentru raionului Orhei. Asigurările nu vin însă de la Gazprom, ci de la deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluţki, cel care declara, acum o săptămână, că "regiunea transnistreană este pământ rusesc".

Într-un comunicat al partidului ŞOR se face trimitere la o scrisoare semnată de Leonid Sluțki, șeful Comitetului pentru Relații Externe al Dumei de Stat, care spune că Rusia va vinde gaz la preţ preferenţial locuitorilor din raionul Orhei. Pentru a parafa această înţelegere ar fi nevoie ca deputații fracțiunii ȘOR sunt meargă, din nou, la Moscova, se mai spune în comunicatul formaţiunii politice. De cealaltă parte, experţii energetici pun la îndoială posibilitatea ca cei din Orhei să beneficieze de aceste facilităţi.

TELEFON ION MUNTEANU expert energetic: "Cumva tehnic ar fi posibil, doar că practic foarte complicat. Este o inițiativă pe care eu, în condițiile actuale, nu aş lua-o în serios din mai multe motive. În locul consumatorilor din Orhei, eu mi-aş pune şi analiza întrebarea dacă aş accepta gaze naturale în condiții negociate pur politic. Lucru acesta prezintă multe vulnerabilități, ori Gazprom până în prezent a demonstrat că nu este un partener care poate ţine o relaţie comercială."

Iar analiştii spun că totul este un joc politic orchestrat de fugarul Ilan Şor. TELEFON VALERIU PAŞA expert politic: "Eu nu știu câte gaze poate produce personal domnul Sluţkii dar sunt sigur că pe toate astea le va livra celor din partidul ŞOR. În rest, este ridicol nici nu avem ce să discutăm. Sunt niște jocuri ieftine, manipulare. Cel mai probabil Sluţki a primit o mită de la Şor şi i-a semnat orice prostie ca ăştia să aibă cu ce să facă manipulări in interior țării. Atât!"

Între timp, cei de la ŞOR se pregătesc de un protest duminică la Chişinău. Fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru a declarat, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA, că aceste manifestaţii au scopul de a destabiliza situaţia politică.

ANATOL ŞALARU fost ministru al Apărării: "Şor a furat 1 miliard din sistemul bancar din Republica Moldova acum îl reinvestește în organizarea protestelor. Nu vor avea succes. Indiferent cine se află astăzi la guvernare sunt mai buni decât Şor, Dodon, gașca lor şi toţi cetățenii trebuie să înțeleagă că nu este cazul să susțină acești escroci care pur şi simplu să vină din nou să vândă ţara Rusiei şi să facă ce vor în ţara asta."

Iar preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, afirmă că cei de la ŞOR explotează oamenii săraci.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: "Este modelul de hoţi şi bandiţi care se tem de reforma justiției şi încearcă să clatine barca, să destabilizeze situația. Pe această cale le transmit: Nu o să vă treacă, nu o să vă meargă. Reforma justiţiei va merge înainte şi asta e dovada în plus că îi deranjează"

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter