Social

MAI a lansat o campanie de prevenire a accidentelor rutiere

MAI a lansat o campanie de prevenire a accidentelor rutiere

De la începutul anului, pe şoselele din Republica Moldova s-au produs, în medie, câte cinci accidente pe zi, şi s-au înregistrat, în total, peste două mii de victime. Bilanţul alarmant a fost prezentat de Ministerul de Interne, care a lansat astăzi, la Chişinău, o campanie de prevenire a accidentelor rutiere.

Într-o parcare din sectorul Râşcani, poliţiştii au simulat mai multe situaţii periculoase din trafic, pentru a demonstra, atât şoferilor cât şi pietonilor, consecinţele vitezei excesive şi neglijenţei în trafic.

În acest fel are loc un accident rutier provocat de neatenţia la volan. La o viteză de doar 60 de kilometri pe oră, distanţa de oprire a unei maşini este de peste 18 metri, iar şoferul care a intrat în plin în figurina din carton, nu a avut cum să evite impactul pentru că a observat-o prea târziu.

PAVEL APOSTOL, inspector de patrulare: „Sunt simulate anumite momente, care fiecare din noi, fiind participant la trafic, poate să întâlnească pe drum şi respectiv anumite situaţii când trebuie să intervenim.”

„Evitaţi să aveţi centura liberă. Cu cât mai liberă, cu atât mai sus în tavan veţi fi. Cu atât există riscul să vă loviţi cu capul de maşină.”

Un alt experiment demonstrează cât de importantă este centura de siguranţă.

„- Ieşim. Nu vă grăbiţi, deja sunteţi eliberată. Victoria nu te grăbi.
- Eu sunt liniştită.”

„De fiecare dată când suntem la volan, trebuie să purtăm centura de siguranţă.”

„Ei, Dumnezeul meu, să fie unica experienţă din viaţa mea. Asta, mai mult nici una. Doamne.”

ARTUR CECAN, instructor auto: „Folosim acest simulator. Da simulează un accident cu răsturnarea unei maşini şi ne învaţă, totodată, cum să ieşim din ea. Când maşina s-a răsturnat. Este preţul unei vieţi.”

Iar un pilot de curse, campion naţionat la derapaj controlat, a arătat că, uneori, viteza de reacţie şi poziţia corectă a mâinilor pe volan pot ajuta la evitarea unui impact.  

„Asta e o notă informativă pentru mulţi. Că se petrec foarte multe acidente în ultimul timp.”

„Este foarte captivant, este foarte interesant. În special pentru copii. Noi adulţii cunoaştem regulile dar este important le cunoască şi copiii.”

Campania "Drumuri sigure în Moldova 2023-2024, #MAI sigur în trafic"  este organizată de Ministerul de Interne în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, PNUD, UNICEF dar şi mai multe şcoli auto, organizaţii neguvernamentale şi companii private.  

ADRIAN EFROS, ministrul de Interne: „Prin această campanie, noi dorim să sensibilizăm şi să responsabilizăm toţi particpanţii la trafic. Campania va dura pe tot parcursul anului 2024 şi va cuprinde toată ţara. Noi vom merge în fiecare localitate.”

În 11 luni ale acestui an, pe drumurile din Republica Moldova s-au produs peste 1.800 de accidente rutier, soldate cu 181 de morţi şi aproape 2.100 de răniţi.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter