Social

Străjerul Cetății Soroca, Nicolae Bulat, are nevoie de ajutor

Ajutor pentru Nicolae Bulat
Sursa video: TVR MOLDOVA

Apel de ajutor pentru Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca. Istoricul, numit şi străjerul Cetăţii Soroca, diagnosticat recent cu o boală gravă, a fost operat de 6 ori. Prieteni şi colegi de breaslă au lansat o campanie umanitară de strângere de fonduri i în ajutorul familiei, pentru ca Nicolae Bulat să fie dus de urgenţă la un spital din România.

Nicolae Bulat a suferit prima din cele 6 intervenții chirurgicale pe 11 august, după ce a fost diagnosticat cu tumoare la creier. Acum e internat la terapie intensivă în Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. Campania umanitară de strângere de fonduri a fost declanșată de Alexandru Cimbriciuc, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi prieten apropiat al istoricului Nicolae Bulat.

ALEXANDRU CIMBRICIUC, fost deputat: „Astăzi, toţi sorocenii şi întreaga societate, este cu gândul spre însănătoşirea domnului Nicolae Bulat, o persoană notorie în spaţiul românesc care a căzut la o nevoie. Aceasta este de a ne cere nouă implicarea de a-i salva viaţa”.

Timpul este extrem de preţios acum pentru Nicolae Bulat. Împreună cu Consulatul General al României la Bălţi se caută soluţii pentru ca pacientul să fie internat de urgenţă la un spital din Bucureşti. De ieri, de la lansarea campaniei, s-au strans peste 20 de mii de lei.

Nicolae Bulat este considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Republica Moldova, numit şi "străjerul" Cetății Soroca. Din 1996, de când se află la cârma Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, instituţia a cunoscut o largă apreciere datorită proiectelor implementate.

NICOLAE BULAT director, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Soroca: „Marele meu noroc a fost să mă nasc aici, în lunca Nistrului, iar copilăria mea a fost aici, în Cureşniţa, satul natal. Copil fiind, veneam la Soroca, tot timpul tindeam să vin pe la Cetate, măcar odată să ma înroiesc şi eu în jurul ei. Şi a dat Dumnezeu să mai lucrez odată la ea. Nu prea toţi cunosc faptul că Soroca noastră a dat nişte vlăstari foarte puternici, precum ar fi: Emanuil Gavriliţă”.

Colegi de breaslă, prieteni dar şi cei care apreciază munca muzeografului au transmis mesaje de susţinere.

VICTOR BOTNARU istoric: „Fac un apel către viaţa către toţi creştini ca să contribuim la salvarea vieţii acestui om cu literă mare şi cercetător care şi-a pus tocmai viaţa pe altarul cercetării, atât a cetăţii, cât şi a raionul Soroca”.

„Pentru noi, sorocenii, e sufletul cetăţii Soroca. Ne dorim ca să revină sănătos acasă. Ne rugăm pentru el la bunul Dumnezeu.Este promotorul valorilor naţioaneUn istoric desăvârşit. Este un exemplu pentru generaţia actuală, de a ne iubi poporul şi istoria. Pentru toată lumea cred că este un erou naţional şi este purtătorul istoriei noastre”.

Nicole Bulat este premiat cu "Ordinului Republicii" și "Steaua României" în grad de Ofițer. În 2021 a fost este decorat de președintele României cu medalia aniversară "Centenarul Marii Uniri".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter