Social

ANTA a participat în cadrul Summit-ului 2024 al Forului Internațional de Transport organizat la Leipzig, Germania

post-img
ANTA a participat în cadrul Summit-ului 2024 al Forului Internațional de Transport organizat la Leipzig, Germania

În perioada 22-24 mai, Agenția Națională Transport Auto(ANTA) participă la Forul Internațional de Transport (ITF) al OCDE. Summit-ul ITF este organizat anual, pe subiecte de importanță strategică la nivel mondial pentru promovarea politicilor în domeniul transporturilor, cu participarea personalităților de importanță majoră din sfera politică, miniștri ai transporturilor, reprezentanți ai sectorului industriei, societății civile și reprezentanții entităților interesate.

Summit-ul 2024, se desfășoară sub genericul “Ecologizarea transporturilor: menținerea atenției în situații de criză”, în cadrul căruia a fost evaluat rolul sectorului transporturilor în sustenabilitatea mediului și impactul crizelor climatice, de sănătate și geopolitice, informează  ANTA.

Participarea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la reuniunea ministerială a țărilor membre a Forului, a fost asigurată de secretarul de stat,  dl Mircea Păscăluţă și reprezentată de delegați din cadrul Ministerului și ANTA.

Potrivit comunicatului, Statele Membre ITF au reiterat sprijinul continuu pentru domeniul transportului rutier din Republica Moldova și au confirmat acordarea Cotei Speciale de autorizații multilaterale CEMT de bază pentru anul 2025.

Pe parcursul desfășurării Summit-ului, au fost organizate întrevederi bilaterale a delegației din Republica Moldova cu reprezentanți ai Direcției Generale pentru mobilitate și transport a Comisiei Europene, Departamentului de Transport al Statelor Unite ale Americii și Departamentului Transport al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Subiectul principal al discuțiilor a fost posibilitățile de asistență și acordarea suportului necesar în dezvoltarea sectorului transporturilor în Republica Moldova.

De asemenea, au avut loc întrevederi bilaterale cu delegații Ministerului Economiei și Dezvoltării Sustenabile al Georgiei și Ministerului Dezvoltării Digitale și Transporturilor al Republicii Azerbaidjan, în cadrul cărora au fost puse în discuție situația actuală a transportului rutier internațional între state, problemele cu care se confruntă operatorii de transport în condițiile crizei regionale, precum și posibilitățile de cooperare în domeniu.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter