Social

Șeful Autorității Vamale Române: Vom stabili coridoare dedicate camioanelor goale

post-img
Rând de TIuri la vama cu România
Sursa foto: Replica Media

Eforturi comune între Chișinău și București pentru fluidizarea traficului la frontieră. Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, spune că prioritatea autorităților este instituirea unui control comun care va reduce perioada de traversare a graniței. În același timp, șeful Autorității Vamale Române, Claudiu Ardeleanu, a declarat la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, că sunt examinate mai multe soluții pentru deblocarea frontierelor, printre care crearea coridoarelor speciale dedicate camioanelor goale și crearea coridoarelor dedicate produselor perisabile, notează IPN.



Războiul din Ucraina a blocat rutele tradiționale de transport, iar din  acest motiv toate exporturile Ucrainei și Republicii Moldova au fost  redirecționate spre frontiera moldo-română. Fluxul camioanelor care  traversează granița a crescut cu peste 70%. Șeful Poliției de Frontieră  spune că una dintre soluții ar fi crearea punctelor comune de control.

„Nu putem peste noapte să construim poduri noi. Vom încerca să fluidizăm  traficul, evident, nu în detrimentul legislației naționale sau a  legislației Uniunii Europene. Vor fi create grupuri de lucru comune  pentru a discuta aceste subiecte și pentru a veni în ajutorul  cetățenilor și agenților economici la traversarea frontierei de stat.  Codul frontierelor Schengen prevede posibilitatea instituirii punctelor  comune la frontieră între un stat membru și un stat terț pentru  controlul persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor. Pe  această prioritate ne vom concentra”, a spus Rosian Vasiloi în cadrul  emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Șeful Autorității Vamale Române, Claudiu Ardeleanu, spune că o mare  parte dintre camioanele care vor să traverseze frontiera sunt goale, iar  pentru ele urmează a fi deschise coridoare speciale. Potrivit  oficialilor, șoferii camioanelor care așteaptă traversarea graniței  beneficiază de asistență medicală și psihologică.

„Vom stabili coridoare dedicate camioanelor goale sau redirecționarea  acestora către alte birouri vamale pentru a fluidiza traficul. Vrem să  implementăm un proiect despre furnizarea informațiilor în avans despre  mijloacele de transport ce intenționează să traverseze frontiera, care  va permite efectuarea analizei prealabile. Intenționăm că batem în cuie  folosirea de noi culoare pentru mărfurile perisabile sau pentru a  facilita transportul acestor mărfuri peste frontieră. Încercăm să  sprijinim aderarea Republicii Moldova la Convenția de tranzit comun,  care va permite o trecere simplificată a frontierei, fiind simplificată  procedura de verificare a actelor”, a spus directorul general al  Autorității Vamale Române.
Claudiu Ardeleanu.

În 2 iunie un șofer de camion în vârstă de 62 de ani, care a așteptat  mai bine de 20 de ore la granița cu România a decedat din cauza unui  stop cardio-respirator. Acum două zile, Uniunea Transportatorilor și  Drumarilor și Asociația Internațională a Transportatorilor Auto au  expediat o scrisoare autorităților Republicii Moldova prin care anunță  că timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei este de 4-5  zile.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter