Economic

BNM menține la nivelul de 3,6% rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

post-img
BNM menține la nivelul de 3,6% rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este menținută la nivelul de 3,6% anual. Decizia a fost luată astăzi de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cu unanimitate de voturi. Totodată, au fost păstrate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight, operațiunile repo, precum și normele rezervelor obligatorii, informează moldpres.

ZFR

BNM a anunțat că a luat în considerare decalajele în procesul de transmisie a efectelor deciziilor de politică monetară anterioare, la fel, și informațiile macroeconomice recente, care confirmă în mare parte principalele ipoteze și concluzii din Raportul asupra inflației din luna mai.

Potrivit instituției, evaluarea actuală a condițiilor monetare reale pe piața depozitelor, creditelor și cea valutară „indică o situație favorabilă” pentru menținerea inflației în limitele intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale față de ținta de 5,0%. 

„BNM consideră eficiente măsurile de politică monetară implementate - diminuarea consecutivă a ratei de bază și reducerea normei rezervelor obligatorii. În acest sens, volumul actual și cel prognozat al lichidităților va permite băncilor să crediteze agenții economici și gospodăriile, precum și investirea în Valori Mobiliare de Stat”, este specificat în comunicatul de presă al BNM.

Astfel, potrivit BNM, „deși există riscuri la adresa evoluției ratei anuale a inflației, aceasta se va menține în limitele intervalului de variație în perioada intervalului de prognoză”.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter