Extern

Zelenski și Stoltenberg salută decizia Germaniei de a furniza Ucrainei tancuri Leopard 2, “într-un moment critic” al războiului declanșat de Rusia

post-img
Olaf Scholz, Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care miercuri împlinește 45 de ani, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au salutat miercuri decizia Germaniei de a trimite o companie de 14 tancuri de luptă Leopard 2 și să autorizeze exportul către Ucraina al acestor blindate militare deținute de aliați precum Polonia, Norvegia sau Spania.

Salut leadership-ul cancelarului Olaf Scholz și al Germaniei în a furniza tancuri Leopard 2 către Ucraina, în consultări cu aliații și partenerii NATO. Într-un moment critic al războiului declanșat de Rusia, acestea pot ajuta Ucraina să se apere, să fie victorioasă și să prevaleze ca națiune independentă“, a scris Jens Stoltenberg, pe Twitter, potrivit CaleaEuropeană.ro


Separat, Volodimir Zelenski s-a arătat “recunoscător cu sinceritate” cancelarului Olaf Scholz, într-o convorbire telefonică avută cu acesta.

Tancuri de luptă principale germane, extinderea în continuare a misiunilor de sprijin și instruire în domeniul apărării, undă verde pentru ca partenerii să furnizeze arme similare“, a enumerat Zelenski aceste decizii pe care le consideră că au sosit la “momentul potrivit”.


Guvernul german a confirmat miercuri decizia de a trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina, anunțul fiind făcut de cancelarul Olaf Scholz în cadrul unei ședințe de cabinet din această dimineață, șeful guvernului federal urmând să se adreseze și Parlamentului privind această chestiune, relatează BBC, The Guardian și Washington Post.

Germania va aproba, de asemenea, exportul de tancuri Leopard 2 către Ucraina din partea altor țări terțe care dețin astfel de blindate militare, punând capăt unor luni de dezbateri între aliații occidentali și putând contribui la schimbarea echilibrului pe câmpul de luptă.

“Scopul este de a asambla rapid două batalioane de tancuri cu tancuri Leopard 2 pentru Ucraina. Ca un prim pas, Germania va pune la dispoziția unei companii 14 tancuri Leopard 2 A6 din stocurile Bundeswehr. Alți parteneri europeni vor furniza, de asemenea, tancuri Leopard 2”, se arată în declarația cancelarului Olaf Scholz, confirmând relatările din partea Der Spiegel.

Decizia Germaniei deschide calea şi pentru alte ţări, cum ar fi Polonia, Spania şi Norvegia, de a-şi trimite stocurile de tancuri Leopard către Ucraina. De altfel,  a declarat marţi că a cerut oficial permisiunea Berlinului de a reexporta tancurile Leopard în Ucraina

BBC mai notează că Olaf Scholz urmează să apară în parlament în jurul orei prânzului, unde se așteaptă să facă un anunț privind trimiterea de tancuri de luptă de producție germană în Ucraina, permițând altor țări să facă același lucru.

Ucraina spune că are nevoie urgentă de arme mai grele, iar oficialii spun că un număr suficient de tancuri de luptă ar putea ajuta forțele Kievului să recucerească teritoriu de la ruși.

Însă, până acum, SUA și Germania au rezistat presiunilor interne și externe pentru a-și trimite tancurile în Ucraina.

De asemenea, Washington Post susține că administrația Biden urmează să anunțe miercuri că va trimite principalul tanc de luptă american, M1 Abrams, deși probabil nu înainte de toamnă, cel puțin, a declarat un oficial american de rang înalt care cunoaște situația, vorbind sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului.

Germania a suportat luni de dezbateri politice pe fondul îngrijorărilor că trimiterea tancurilor ar putea escalada conflictul și ar face din NATO o parte directă în războiul cu Rusia.

Până acum, Franţa a anunţat deja că oferă Ucrainei tancuri uşoare de tipul AMX-10, fără a preciza numărul, iar Regatul Unit a anunțat că va furniza 14 tancuri Challenger 2 ucrainenilor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter