Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a vorbit despre progresele și perspectivele Republicii Moldova la Reuniunea globală a rețelei internaționale pentru finanțare durabilă - Sustainable Banking and Finance Network (SBFN), organizată în contextul Grupului de lucru pentru finanțe durabile G20 - G20 Sustainable Finance Working Group (SFWG), un eveniment de importanță globală, desfășurat la Rio de Janeiro, Brazilia.
Anca Dragu a participat la panelul SBFN Members’ Highlights, unde a prezentat tema finanțării durabile din perspectiva Băncii Naționale a Moldovei: angajamentul privind elaborarea și implementarea unui cadru național în domeniu, aliniat la bunele practici internaționale și cele ale UE. Totodată, a împărtășit experiența BNM privind elaborarea și dezvoltarea, în cooperare cu Corporația Financiară Internațională din cadrul Grupului Băncii Mondiale (IFC), a foii de parcurs pentru finanțare durabilă.
„Angajamentul nostru ferm pentru finanțarea durabilă se reflectă în pașii concreți pe care i-am făcut în colaborare cu partenerii internaționali, instituții financiare de top. Această abordare nu doar aliniază Republica Moldova la cele mai bune practici globale, dar contribuie și la consolidarea unei economii reziliente, la construirea un viitor prosper pentru toți cetățenii”, a declarat guvernatoarea BNM.
Anca Dragu a reprezentat Banca Naționala a Moldovei, marcând astfel o premieră istorică pentru participarea instituției la acest forum internațional de înalt nivel. În cadrul evenimentului, guvernatoarea BNM a avut și discuții bilaterale cu omologi din alte țări, care au vizat schimbul de bune practici în domeniul finanțării durabile.
Reuniunea Globală SBFN, ajunsă la a 8-a ediție, are loc, în perioada 11-12 septembrie 2024, are loc sub egida Grupului de lucru pentru finanțe durabile G20 (SFWG), care își propune să mobilizeze finanțarea durabilă ca modalitate de a asigura creșterea economică și stabilitatea la nivel global și de a promova tranziția către o economie mai ecologică, mai rezilientă și mai incluzivă.
Evenimentul de la Rio de Janeiro reunește peste 40 de lideri din domeniul finanțării durabile, guvernatori ai băncilor centrale, inclusiv reprezentanți de nivel înalt din cadrul SFWG, membri ai SBFN, experți ai Băncii Mondiale și Corporației Financiare Internaționale (IFC).
Banca Națională a Moldovei a aderat anul trecut la rețeaua internațională pentru finanțare durabilă (SBFN) - o comunitate voluntară de autorități de reglementare a sectorului financiar, bănci centrale, ministere de finanțe, ministere de mediu și asociații industriale de pe piețele emergente, angajate în promovarea finanțării durabile. Aderarea BNM la SBFN va permite alinierea sistemului financiar al Republicii Moldova la prioritățile naționale și globale în acest domeniu.