Actualitate

Starea de urgenţă în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile

Starea de urgenţă în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile

Starea de urgenţă în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile, începând de pe 2 octombrie in urma deciziei Guvernului. Documentul urmează a fi prezentat spre adoptare Parlamentului.

ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: „Evenimentele de ultimă oră au dus la extinderea efectelor războiului dincolo de hotarele Ucrainei. Atacurile cu rachete de croazieră și drone ale Rusiei asupra infrastructurii portuare maritime și fluviale din Ucraina mențin o situație de securitate gravă în regiune. Doar câțiva kilometri despart Republica Moldova de unele zone de conflict, ceea ce o face vulnerabilă la amenințările directe. În acelaşi timp, fragmente de drone de luptă şi rachete au fost depitstae pe teritoriul României şi Bulgariei.”

Autorităţile sustin că, înaintea sezonului rece, există riscul ca armata rusă să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Asta ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie 2022 și extinsă, de atunci, de mai multe ori.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter