Social

Mulţi conaţionali stabiliţi în străinătate revin acasă pentru a-şi trata problemele stomatologice

Mulţi conaţionali stabiliţi în străinătate revin acasă pentru a-şi trata problemele stomatologice

Este perioada din an în care cabinetele stomatologice din Republica Moldova sunt mai alomerate ca de obicei. Mulţi conaţionali, stabiliţi în străinătate, revin acasă pentru a-şi trata dantura. Lor li se adaugă şi străinii, atraşi de preţurile mult mai bune de la cabinetele stomatologice de aici. Implanturi, aparate dentare sau albirea dinților sunt doar câteva dintre serviciile cele mai solicitate în această perioadă.

ZFR

Natalia Ţocu este stabilită de 20 de ani în Franţa. Femeia spune că a revenit acasă pentru un tratament stomatologic de care avea mare nevoie, aici aceste servicii fiind mult mai ieftine decât în ţara care a adoptat-o.

NATALIA ŢOCU. „Vin din Paris, unde suntem stabiliţi cu traiul. Am o problem gravă cu dantura. Dinţii îmi sunt afectaţi de parodontoză. De ce aţi venitj acasă să vă faceţi dinţii? – În primul rând, spun adevărul, pentru preţurile care sunt mult mai mici comparative cu preţurile care sunt în străinătate”.

Preţurile accesibile şi tratamentele de calitate din Republica Molodova îi atrag ca un magnet şi pe pacienţii străini.

Specialiştii spun că mulţi dintre pacienţi cer prea târziu ajutorul medicului, când nu se mai poate face nimic pentru salvarea dinţilor şi au nevoie de implanturi.

VITALIE OSMAN, chirurg oro-maxilo-facial. „Pacienţi care au pierdut total sau parţial toţi dinţii sau dinţi afectaţi de boala paradontală şi pacienţi care vor să treacă de la o lucrare provizorie la una definitivă. Pe timp de vară observăm o creştere cu 20-30% comparative cu alte luni ale anului”.

Foarte solicitat în această perioadă este şi tratamentul ortodontic cu aparat dentar.

DANIELA OSMAN, medic ortodont. „Brackeţii, în special cei metalici sunt foarte solicitaţi de către tineri în ziua de astăzi. Devine un trend să solicite şi tratamentul cu brackeţi  metalici estetici, care sunt mai deosebiţi prin faptul că au o acoperire fină cu rodiu iar acest fapt îi face să fie estetici”.

În ultimii ani, turismul medical şi, în special, cel stomatologic au luat amploare în Republica Moldova, spun reprezentanţii Asociaţiei de Turism Medical din Moldova.

ANDREI REVENCO, director executiv, Asociaţia de Turism Medical din Moldova. „Ţin să menţionez că  Asociaţia de Turism Medical din Moldova, deţine preşedenţia a turismului medical, ceea ce va impulsiona şi va da o dinamică a acestei ramuri a turismului şi turismul medical poate deveni o ramură economiei foarte importantă pentru Republica Moldova. Noi avem preţuri mai mici şi cu 90 la sută comparativ cu multe alte ţări. Cel mai atractiv este preţul şi kcalitatea serviciilor pe care noi le prestăm în clinicile medicale!”.

Pe parcursul anului trecut, peste 35 mii de străini au vizitat Republica Moldova pentru a se trata de diferite afecţiuni. Iar în acest an specialiştii se aşteaptă la o creştere cu până la 15% a numărului de pacienţi din alte ţări.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter