Social

Înţepăturile de insecte pot fi uneori extrem de periculoase. Doar săptămâna trecută, peste 50 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de la urgență

post-img
imagine simbol

Timp de o săptămână, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 14370 solicitări, inclusiv 2132 la copii. După acordarea asistenței medicale prespitalicești 5991 pacienți, dintre care și 1311 copii au fost transportați la spital. Din numărul total de solicitări înregistrate, 325 nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale.

Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru pacienții cu următoarele urgențe: 3626 cardiovasculare, dintre care 53 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1951 neurologice dintre care 233 cu accidente vasculare cerebrale, 1767 respiratorii și 1426 traumatologice.

Pe parcursul săptămânii, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență la 95 persoane (68 maturi și 27 copii), care au suferit în urma la 60 de accidente rutiere produse pe traseele țării. Menționăm faptul că 87 pacienți cu diverse traumatisme, inclusiv 26 copii au fost transportați asistat la spital pentru tratament ulterior.

În perioada de referință, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 94 pacienți cu urgențe generate de agenți fizici, chimici și de mediu, și anume 50 cazuri - mușcături de animale/înțepături de insecte, 42 combustii și 2 electrocutări. Totodată, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 56 solicitări pe motivul argențelor toxice, printre care 20 de intoxicații cu medicamente, 10 cu alcool și 3 cu monoxid și dioxid de carbon.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter