Extern

Germania a hotărât să trimită Ucrainei tancuri grele Leopard 2. Decizia e criticată dur de autorităţile de la Moscova

Tancuri pentru Ucraina
Sursa video: TVR MOLDOVA

Germania a hotărât să trimită Ucrainei tancuri grele Leopard 2 pentru a o ajuta să-şi elibereze teritoriile ocupate de armata rusă. Guvernul de la Berlin a anunţat azi că le permite şi altor ţări occidentale să reexporte tancuri germane, decizia criticată dur de autorităţile de la Moscova.

Guvernul german a anunţat că va livra iniţial Ucrainei 14 tancuri Leopard 2. Decizia a fost luată după multe ezitări ale Berlinului din cauza temerilor că acest pas ar putea provoca escaladarea conflictului ruso-ucrainean până la o confruntare militară directă între Rusia şi ţările NATO. Ministrul german al Apărării a declarat însă că pericolul unui asemenea scenariu a fost calculat împreună cu aliaţii săi occidentali.

BORIS PISTORIUS ministrul german al Apărării: „Până acum nu se poate spune că președintele rus a avut nevoie de ocazii pentru a lua decizii prin care să provoace o escaladare. Cred că această decizie este istorică pentru că a fost luată în mod coordonat şi într-o situație extrem de explozivă în Ucraina. Dar un lucru este clar: nu vom deveni parte la război. Ne vom asigura de asta.”.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a salutat decizia Germaniei de a furniza Kievului tancuri grele, mulţumindu-i cancelarului Olaf Scholz şi celorlalte ţări care sunt gata să facă acelaşi lucru. Kievul solicită de luni de zile tancuri de producţie occidentală despre care spune că are nevoie pentru o ofensivă decisivă a armatei ucrainene pe câmpul de luptă.

Germania a ezitat până acum să livreze tancurile sale pentru a nu fi învinuită că intră în conflict militar direct cu Rusia. Însă sub presiunea unei coliţii de ţări europene în frunte cu Polonia, Berlinul a acceptat să facă acest pas după ce a negociat intens în ultimele zile cu Statele Unite, care ar fi promis să facă o mişcare similară livrând Ucrainei tancuri americane grele Abrams. Potrivit unor oficiali de la Washington citaţi de agenţia Reuters, Casa Albă a decis să ofere cel puţin 30 de tancuri grele Kievului.

Însă atât tancurile americane, cât şi cele germane ar urma să ajungă în Ucraina nu mai devreme de trei luni. Oficialii susţin că e nevoie de timp pentru pregătirea transportării tancurilor şi instruirea militarilor ucraineni. Totuşi unele ţări europene sunt dispuse să grăbească livrarea tancurilor Leopard Kievului. Ministrul polonez de Externe a declarat că ţara sa instruieşte de o vreme militari ucraineni cum să folosească tancurile germane şi că acelaşi lucru îl fac alte state europene.

MATEUSZ MORAWIECKI premierul Poloniei: „Deja antrenăm soldați ucraineni în Polonia. Alte țări fac asta pe teritoriile lor, așa că nu este nimic nou. Vom continua să facem asta.”

Polonia e gata să livreze până la 14 tancuri Leopard 2. Alte ţări europene precum Spania, Danemarca, Olanda, Norvegia şi Finlanda au anunţat că sunt dispuse să trimită acelaşi tip de tancuri fără a da detalii privind numărul acestora. Mai devreme, Londra a anunţat oficial că va trmite Kievului 14 tancuri grele Challenger 2 de producţie britanică.

Iar Franţa s-a arătat dispusă să furnizeze propriile tancuri grele Leclerc. Kievul susţine că are nevoie de cel puţin 300 de tancuri grele moderne pentru a învinge armata rusă. Azi, ambasada Rusiei în Germania a criticat decizia Berlinului de a furniza tancuri grele Kievului şi a avertizat că acest pas va duce la escaladarea conflictului. Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zakharova, a declarat că decizia Germaniei ar confirma intenţia occidentului de a intra în război împotriva Rusiei.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter