Social

În Rezina a fost deschis primul centru de zi, unde copii vor fi în grija specialiştilor în perioada când părinţii sunt la muncă

În Rezina a fost deschis primul centru de zi, unde copii vor fi în grija specialiştilor în perioada când părinţii sunt la muncă

Părinţii solitari din Rezina sau cei aflaţi într-o situaţie dificilă, care au copii între patru luni şi trei ani, se pot angaja sau să-şi reia munca. În oraş a fost deschis primul centru de zi, unde micuţii vor fi în grija specialiştilor în perioada când părinţii sunt la muncă. Serviciul este gratuit şi a fost deschis cu susţinerea organizaţiei non-guvernamentale Copil Comunitate Familie.

Victoria este mamă a cinci copii şi spune că acest serviciu înseamnă pentru ea o şansă de a munci şi de a-și educa copiii în siguranță.

VICTORIA FLOREA, mamă: „Sunt tare bucuroasă. Pentru că o să pot aduce copiii aici şi o să-mi găsesc un post de muncă, căci altfel este greu”.

Centrul de zi de tip creşă a fost deschis în sediul Grădiniței nr. 6 din oraș și poate găzdui 12 copii. Micuţii vor fi în grija a două educatoare, o asistentă medicală și o bonă. Angajaţii au fost instruiţi și continuă să fie asistaţi de experți în domeniu.

LILIA LAZARI, şef interimar, Grădiniţa nr. 6, Rezina: „Zi de zi, vom avea grijă de dezvoltarea motrică, psihologică”.

Reparația și dotarea Centrului din Rezina a costat 57 de mii de euro și a fost posibilă cu susținerea organizației Copil Comunitate Familie și a unei fundaţii britanice în Republica Moldova.

LILIANA ROTARU, preşedinte, CCF Moldova: „De multe ori sunt familii care nu reuşesc fără un loc de muncă, au copiii mici, trebuie să îi lase cu cineva, iar venitul ne le permite să angajeze o bună şi nici au bunei în apropiere care să aibă de grijă de ei. Acest centru va rezolva această problemă. O condiţie este ca îngrijitorii să se angajeze în câmpul muncii”.

Reprezentanţii Primăriei din Rezina vor avea grijă de salarizarea angajaților și alimentația copiilor.

TAMARA GRĂDINARU, specialist pentru protecția copilului: „În acest centru, copiii vor beneficia de o gamă largă de servicii, vor învăţa cuvinte noi şi vor beneficia de o alimentaţie sănătoasă”.

SIMION TATAROV, primar, oraşul Rezina: Aveam situaţii când, în familiile unde cresc aceşti copii, lipseau alimentele calitative şi, iată, analizând dosarele respective am încercat să identificăm o soluţie. Tot ce ţine de întreţinere va fi pe contul primăriei, graţie suportului şi acceptării de către Consiliul orăşenesc”.

Centrul de creșă socială din Rezina este al 10-lea serviciu de acest tip deschis în Republica Moldova cu susținerea organizației Copil Comunitate Familie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter