Agenția pentru Siguranța Alimentelor lansează un apel la prudență privind consumul de fructe și legume de sezon. Instituția vine cu recomandări pentru a reduce nitrații în condiții de casă.
În urma unor modificări, ANSA nu mai verifică conținutul de nitrați din pepenii verzi, pepenii galbeni și sfecla roșie, aceste produse fiind scoase din lista produselor cu limite maxime admisibile. Totuși, insistuția monitorizează nitrații din salata de tip iceberg, spanac (proaspăt, conservat, congelat sau înghețat), rucola, salată proaspătă și preparate pe bază de cereale prelucrate pentru copii.
Până acum, în anul 2025 nu s-au înregistrat produse cu depășiri ale conținutului de nitrați, anunță instituția.
Recomandări practice pentru a reduce nitrații în condiții de casă:
1. Păstrați la rece produsele vegetale! Mențineți legumele la rece înainte de consum. Temperaturile scăzute ajută la diminuarea conținutului de nitrați. Evitați să consumați pepeni verzi sau galbeni imediat după ce i-ați cumpărat, dacă sunt calzi – din cauza temperaturilor ridicate, pot avea un conținut mai mare de nitrați.
2. Decojiți și curățați legumele înainte de onsum. Reducerea cantității de nitraţi poate fi obținută prin curăţirea mecanică, decojirea și tocarea acelor părţi ale legumelor sau fructelor, unde conţinutul acestor substanţe este maxim. Simplul decojit poate reduce nitrații cu 15-20%;
3. Țineți legumele frunzoase (salata) în apă rece timp de 1-1,5 ore înainte de consum – veți reduce nitrații cu 20-30%. Aceeași metodă funcționează și pentru cartofi, morcovi, sfeclă și varză (scădere cu 25-30%);
4. Adaugați vitamina C: Un strop de lămâie (vitamina C) în apă poate ajuta la neutralizarea nitraților;
5. Fierbeți legumele. Fierberea timp de 30-40 de minute, reduce semnificativ nitrații: până la 80% din cartofi, 70% din morcov și varză, și 40% din sfeclă. Nu uitați să aruncați apa în care au fiert legumele!
Dacă suspectați o toxiinfecție alimentară de la fructe și legume, acționați rapid:
- Cereți ajutor medical fără întârziere;
- Depuneți o petiție la ANSA, care va fi investigată în detalii;
Pentru orice sesizare apelați 022-511-511.