Procuratura Anticorupţie pare să fie în opoziţie cu Ministerul Justiţiei. De această dată, mărul discordiei este un proiect de lege al ministerului ce prevede ca procurorii şi judecătorii care nu trec vettingul să fie evaluaţi după alte criterii, de Consiliul Superior al Procurorilor. Procuratura Anticorupţie spune că iniţiativa ar fi în dezacord cu standardele internaţionale.
Conform unui proiect de lege al Ministerului Justiţiei, procurorii vor putea fi supuşi nu doar evaluării ordinare, o dată la cinci ani, dar ar mai putea fi evaluaţi în mod extraordinar. Asta, în condiţiile în care unii candidaţi îşi doresc să obţină funcţia de procuror şef sau dacă există dubii privind neîndeplinirea unor atribuții profesionale.
PREVEDERILE PROIECTULUI DE LEGE: „Evaluarea extraordinară a performanțelor procurorului poate fi inițiată de membrii Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor, membrii Consiliului Superior al Procurorilor, din oficiu sau la propunerea Inspecției procurorilor sau Colegiului de disciplină și etică", se arată în proiectul de lege.
Procuratura Anticorupţie susţine, însă, că proiectul contravine standardelor internaționale.
ARGUMENTUL PROCURATURII ANTICORUPŢIE: "Funcția de procuror sau mandatul de procuror-șef nu poate fi discutat prin mecanismul interpretabil, care se propune a fi legiferat. Autorul proiectului operează cu noțiunile de ,,dubii", ,,justificare rezonabilă" la instituirea unui nou criteriu de evaluare a performanțelor unui procuror-șef, care sunt termeni vagi, ambigui...", declară reprezentanţii Procuraturii Anticorupţie.
Procuratura Anticorupţie cere excluderea dreptului CSP de a evalua procurorii-șefi din oficiu. De cealaltă parte, unii deputaţi susţin iniţiativa Ministerului Justiţiei.
IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Să o facă, CSP este un rogan evaluat, trecut prin veting, mandat. Procuratura se opune să fie evaluat? Când o să vedem progrese şi hoţii nu o să se mai primble prin Chişinău atunci probabil va fi justificat şi ei o să poată spune că ne încurcaţi cu evaluările acestea că noi eram gata să îi prindem, dar voi ne încurcaţi. Atâta timp cât noi nu avem progrese pe combaterea reală a corupţiei mari, probabil că trebuie să îi evaluăm mai des.”
CORNELIU FURCULIŢĂ, deputat BCS: „Am observat că atunci când s-a ajuns la necesitatea de a intervieva şi a trece procedura de veting, preveting pentru procurori s-a observatoa numită rezistenţă, ba mai mult o parte dinprocurori au demisionat din motivul că nu doresc să treacă vetingul. Iată probabil şi de aici s-au început anumite probleme, iar cu cunoştinţă de cauză vreau să vă spun că în Procuratură întradevăr sunt necesare verificări şi trebuie să începem de la a demonstra integritatea procurorilor.”
AURELIA PALAMARCIUC consilier juridic, CRJM: „În cazul în care existanţa dubiilor privind îndeplinirea sau neîndeplinirea necorepunzătoare a tribuţiilor pe procuror şef, nu ştim cât de rezonabil ar părea această prevedere, întru cât colegiile specializate şi anume Colegiul specializat CSP, privind selecţia şi evaluarea care preiau mecanismele de evaluare externă de la Comisia de Evaluare. Aici intră competenţele criteriile etice şi financirae, însă la aceatsă literă mai mult sunt prevăzute evaluarea competenţelor managaeriale am spune. Până la urmă urmează să vedem care va fi poziţia finală a autoritlor proiectului.”
Potrivit autorilor, modificările au ca scop îmbunătăţirea procesului de evaluare a performanţelor şi integrităţii procurorilor şi judecătoilor. Documentul se află la etapa de avizare și consultare publică.