Actualitate

Maia Sandu: Dacă nu rezolvă problemele cu emisiile, Uzina Metalurgică din Râbniţa nu va obține autorizație de mediu pentru 5 ani

Maia Sandu despre Uzina Metalurgică din Râbniţa
Sursa video: TVR MOLDOVA

Uzina Metalurgică din Râbniţa nu va primi autorizația de mediu pe termen îndelungat, dacă nu va investi în modernizarea utilajelor, astfel încât să reducă poluarea aerului, pe ambele maluri ale Nistrului. O spune chiar preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o vizită la Rezina, localitate puternic afectată de toxinele emanate de uzină.

Potrivit președintelui, chiar dacă de autorizaţie depinde stabilirea unui tarif avantajos la electricitate pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului, lucrurile trebuie rezolvate simultan.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Această autorizație de mediu a fost oferită pe termen scurt și au fost formulate mai multe cerințe pentru ca să se reducă emisiile și acum trebuie să insistăm ca aceste condiții care au fost formulate de Instituțiile de mediu din R. Moldova, să fie respectate. Da, este adevărat că avem și problema dependenței excesive de furnizarea de energie electrică din stânga Nistrului, dar lucrurile trebuie rezolvate în paralel și o să insistăm ca să se facă lucrări de modernizare."

Uzina Metalurgică din Râbniţa a solicitat autorităţilor Republicii Moldova autorizaţia de mediu, pe un termen de cinci ani, pentru a putea funcţiona în legalitate.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Dacă nu rezolvă problemele cu emisiile, nu au cum să obțină pentru 5 ani această autorizare. Asta este și o solicitare, o prevedere a Legii R. Moldova, dar este și o rigoare în situația, în care ei vor să continuie să exporte în țările UE, pentru că UE are standarte de mediu și mai riguroase decât ale noastre."

În mai, termenul de valabilitate a autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița a fost prelungit până în 30 iunie, de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale. 

Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, a recunoscut că prelungirea temporară a autorizației este un compromis, pe termen scurt, între Chişinău şi Tiraspol, pentru a obține un preț redus la energia electrică, de la Centrala de la Cuciurgan. 

Ministrul a mai anunțat că uzina a depus cerere pentru a obține autorizația de mediu pentru o perioadă de 5 ani, iar printre condițiile eliberării acestei autorizații este și achitarea taxei de mediu la bugetul de stat.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter