Politic

Ce nu poate face președintele interimar și cine a mai ocupat această funcție în România

post-img
sursa foto: Administrația prezidențială

Klaus Iohannis a anunțat luni că demisionează din funcția de președinte, iar potrivit Constituției, „dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”. În acest caz, funcția de președinte interimar ar urma să fie exercitată de Ilie Bolojan, președinte al Senatului în acest moment.

Președintele interimar ar urma să-și exercite mandatul până la numirea unui nou președinte, după alegerile din luna mai.

Potrivit Constituției, președintele interimar are aceleași atribuții cu președintele ales, cu câteva excepții: nu poate dizolva Parlamentul, nu se poate adresa Parlamentului cu diverse declarații și nu poate convoca referendum, relatează TVR Info.

Conform articolului 98 din Constituție:

„(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.”

Potrivit articolului 88 din Constituție, „Președintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii” – deci președintele interimar nu are aceste atribuții.

Iar potrivit art. 90 din Constituție, „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional” – o altă atrobuție pe care președintele interimar nu o poate îndeplini.

Ilie Bolojan, președinte al Senatului și al PNL, care ar urma să devină președinte interimar, este vizat el însuși de o cerere de revocare din funcție, din partea Partidului Oamenilor Tineri, la fel ca și președintele Camerei Deputaților.

România a mai avut un președinte interimar în perioada post comunistă. La 10 iulie 2012, Crin Antonescu devenea președintele interimar al României, după suspendarea de către Parlament a președintelui Traian Băsescu.

El prelua interimatul la șefia statului în calitate de președinte al Senatului, funcție pe care o deținea de numai o săptămână, după ce majoritatea USL din Parlament îi înlăturase de la șefia Camerelor pe democrat-liberalii Vasile Blaga și Roberta Anastase.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter