Actualitate

Fermierii solicită convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate

post-img
Fermieri
Sursa foto: CANVA

Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate care să discute modificarea Strategiei Securității Alimentare. Mai exact, ar urma să nu mai fie admise poziții dominante în sectoarele producerii, păstrării, procesării și comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie.

Fermierii fac trimitere la recentele scumpiri semnificative la uleiul vegetal, precizând că este vorba fie despre abuz de poziție dominantă al unui procesator, fie despre acord de cartel din partea rețelelor mari de comerț, transmite IPN.

Reprezentanții Asociației se declară îngrijorați în legătură cu scumpirile la ulei, calificându-le drept fenomen periculos. Și aceasta pentru că scumpirile au avut loc în condițiile unor scăderi vertiginoase ale prețurilor la floarea-soarelui în ultimele luni ca urmare a importului masiv almateriei prime din Ucraina la prețuri reduse.

„Ultimul caz a demonstrat elocvent vulnerabilitatea alimentară a Moldovei de numărul mic de companii, controlate preponderent din afară țării, inclusiv din zonele offshore. Pe fundalul crizei alimentare mondiale așteptate în timpul apropiat, riscurile pentru R. Moldova cresc enorm. Asociația relatează faptul că în Republica Moldova domeniile de păstrare, transportare și export a cerealelor și culturilor oleaginoase, precum și procesarea anumitor produselor agricole sunt controlate de un singur agent economic cu multiple întreprinderi afiliate, înregistrate în zonele, unde nu sunt respectate standardele internaționale de transparență financiară”, se menționează într-o declarație a Asociației.

Fermierii precizează că în ultimii ani se atestă o expansiune alarmantă a câteva agro-holdinguri, care deja dețin zeci de mii de hectare de terenuri agricole și intenționează să controleze și procesul de producere în agricultură.

Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta modificarea Strategiei Securității Alimentare. Pe lângă interzicerea pozițiilor dominante în sector, fermierii solicită modificarea imediată a legislației privind protecția concurenței. 

Este vorba despre introducerea unor proceduri prioritare și reduse în timp pentru investigarea abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele agroalimentare și dublarea amenzilor pentru aceste încălcări.

Reprezentanții Asociației solicită și subvenționarea exclusivă a fermierilor mici și mijlocii și cooperativelor acestora în scopuri creșterii, păstrării și procesării culturilor strategice pentru securitatea alimentară. 

Ei mai solicită companiilor controlate direct sau indirect din offshore să le fie interzis să arendeze terenuri agricole în Republica Moldova. Totodată, fermierii consideră că extinderea rezervelor de stat trebuie să aibă loc prin procurarea de la producătorii autohtoni a cantităților necesare de grâu, porumb, ulei vegetal și zahăr.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter