Actualitate

Tot mai mulţi proprietari sunt dispuşi să achite sume mari de bani pentru a avea un număr unic la autoturism. Ce preț are un număr personalizat

Tot mai mulţi proprietari sunt dispuşi să achite sume mari de bani pentru a avea un număr unic la autoturism. Ce preț are un număr personalizat

Aproape 64 de mii de lei poate scoate din buzunar un şofer care îşi doreşte un număr de înmatriculare personalizat pentru maşina sa. Agenţia Servicii Publice spune că, în ultimii ani, tot mai mulţi proprietari sunt dispuşi să achite sume mari de bani pentru a avea un număr unic la autoturism. Dar, după ce folosirea unor anumite combinaţii de litere şi cifre s-a scumpit, această tendinţă s-a mai temperat.

Aproape 1.800 de şoferi au cerut, anul trecut, să obţină numere de înmatriculare personalizate, cu aproximativ 400 mai puţini faţă de 2022.

PLĂCI DE ÎNMATRICULARE PERSONALIZATE

2.195   -   2022
1.791   -   2023

IGOR FRECĂUŢANU şef, Secţia Înmatricularea Vehiculelor, ASP: „La unele combinaţii s-a dublat tariful. Datorită acestui fapt au scăzut solicitările de confecţionare Cele mai scumpe combinaţii de simboluri sunt cele care formează un cuvânt, cum ar fi: ION, ANA.  Pe parcursul anului 2023, au fost doar cinci solicitări de acest gen. Cele mai frecvente solicitări sunt cele cu diferite litere şi cifre identice: trei de 7, trei de 8”:

Unii şoferi cer ca numărul maşinii să conţină anul lor de naştere sau o altă dată importantă. Tarifele pentru astfel de plăci încep de la 3.300 de lei.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Cea mai scumpă plăcuță de înmatriculare costă aproape 64 de mii de lei. Şoferii cu dare de mână optează pentru o combinaţie de litere şi cifre, cum ar fi ANA7 sau ALA1, de obicei, prenumele conducătorului auto”.

Alţi proprietari, însă, nu se arată interesaţi să dea atât de mulţi bani pentru ceea ce ei consideră a fi un moft.

Imprimarea numerelor de înmatriculare personalizate are loc la Centrul de producţie al Agenţiei Servicii Publice.

GHEORGHE TRICOLICI şef, Centrul de Producţie, ASP: „Acum ne aflăm în secţia producerii speciale. Aici are loc personalizarea plăcuţelor de înmatriculare.  Echipamentul permite lucrul doar persoanelor autorizate. Numărul mediu al comenzilor de personalizare este în jur de 700 de plăcuţe pe zi”:

O astfel de placă de înmatriculare este gata în trei zile. În 2018, autorităţile au aprobat şi o listă ce conţine combinatii de litere şi cifre interzise pe numerele de înmatriculare, avand conotaţii discriminatorii sau obscene.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter