Cultură

"Zilele Filmului Românesc" au revenit la Bălți

"Zilele Filmului Românesc"
Sursa video: TVR MOLDOVA

În deschidere, a fost difuzată pelicula "Senatorul melcilor", în regia lui Mircea Daneliuc, un film care a făcut parte din competiţia Festivalului de la Cannes. Actorul Dorel Vişan interpretează rolul unui senator aflat în vizită la sat, și în timp ce profită de ospitalitatea localnicilor, le ignoră problemele.

GIULIA DOBRE critic de film: "El vorbește despre abuzurile, nebuniile, extremele din politică, despre așa numiții politicieni, care nici nu sunt oameni politici, dar ajunși acolo din alte motive și scopuri. Este valabil peste tot."

Cinefilii din Bălți au fost interesați de filmul românesc și mai ales de mesajul transmis.

Vizionarea filmului m-a impresionat mult, din motiv că demult nu am privit filme românești. După care, m-am cufundat puţin in istorie."

Va fi destul de interesant cred eu, un film nou."

DIANA VRABIE critic literar: "Anul acest promite să fie și mai fructuos în acest sens pentru că avem filme bune şi foarte bune. Mizăm nu neapărat pe un public numeros şi cantitativ, dar pe unul cât mai implicat și interesat, care va avea niște revelații și de la această ediție."

Astăzi e proiecția filmului "Străjerii Deltei", un film de aventuri realizat de Liviu Mărghidan, și a peliculei "Marocco", al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu. Organizatorii promit și multe surprize.

DUMITRU GROSEI preşedintele Asociaţiei Cineaştilor Independenţi: "Mai avem și filme pentru copii mâine, pentru tineri. "Crai nou" este filmul unei fete care a fost premiat la San Sebastian. Este pentru tânăra generație. Este pentru programul de închidere de duminică. Sunt filme bune de vizionat, mai ales că accesul este gratuit şi vp invităm să veniţi să-l vedeţi."

"Zilele filmului românesc" vor ajunge și la Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter