Social

Zeci de produse de pe rafturile magazinelor din R. Moldova pun în real pericol sănătatea consumatorilor. Datele au ieșit la iveală în urma probelor prelevate din mai multe dulciuri. Ce fac autoritățile sanitare

Otravă pe rafturi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Pe rafturile magazinelor din Republica Moldova sunt produse care ne pun în real pericol sănătatea și chiar ne pot ucide. Și asta pentru că nu sunt legi care să reglementeze clar compoziția alimentelor comercializate. Recent au fost găsite dulciuri periculoase iar din 20 de probe prelevate, 15 aveau un conţinut de grăsimi periculoase, ce depăşeau cu mult norma admisă în Uniunea Europeană. Autoritățile încearcă să schimbe legile și să învețe de la experții europeni.

Este grav că dulciuri pentru copii, nepolitane și bomboane, se vînd fără probleme desi au un conținut ridicat de grăsimi trans. Numite si acizi grași trans, acestea sunt concepute prin adaugarea hidrogenului in uleiul vegetal, printr-un proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grasimi in prepararea alimentelor procesate ajuta la prelungirea prospetimii acestora, a termenului de garantie si a aspectului atragator in rafturile magazinelor. Grăsimile trans ca cele descoperite in dulciurile din magazine ridica nivelul colesterolului rău și cresc riscul dezvoltarii bolilor cardiace, principala cauză de deces în Republica Moldova.

STEEN STENDER, profesor, Universitatea din Copenhaga: "S-a demonstrat că consumul acizilor graşi şi grăsimilor trans duce la degenerarea acestor celule. Se acumulează colesterolul care creşte, duce la rupturi, duce la calcifiere, duce la tromboze şi duce la afectarea creierului, după cum vedem."

Uniunea Europeană a luat măsuri încă din 2006 și a impus producatorilor să specifice pe etichetele produselor cantitătile de grăsimi trans utilizate, astfel încât consumatorii să fie informati asupra riscurilor la care se expun consumandu-le. În Republica Moldova nu s-a făcut nimic și doar acum Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor au elaborat un regulament privind limitarea conţinutului de grăsimi trans în produsele alimentare.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: "Suntem la etapa de promovare a acestui regulament. El a trecut etapa de avizare şi consultare cu autorităţi, inclusiv în acest proces a fost implicat şi mediul de afaceri, cei din industria alimentară."

ANSA are abia acum un laborator acreditat la Centrul Republican de Diagnostic Veterinar pentru identificarea acestor acizi graşi trans. Autoritățile anunță că vor intensifica controalele în perioada sărbătorilor în piețe și magazine.

RADU MUSTEAŢA, director, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor: "Iar pe viitor sigur ne dorim ca acesta să fie reglementat şi să putem efectua acele măsuri pe care le efectuăm foarte des în timpul apropiat, mă refer la retragerea produselor de pe piaţă, sancţionarea agenţilor economici."

Cel mai probabil puteți găsit grăsimi trans periculoase în prajituri, biscuiti, aluat de placinta sau pizza, margarina si smantana vegetala, snacksuri, napolitana sau pop-corn preambalat.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter