Social

R. Moldova ar putea reduce aproape în jumătate importul de gaze dacă ar folosi resursele de biomasă obţinute din agricultură

Energie regenerabila
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova ar putea reduce aproape în jumătate importul de gaze dacă ar folosi resursele de biomasă obţinute, în mare parte, din agricultură. Este concluzia experţilor, potrivit cărora, în prezent, statul foloseşte doar 20 la sută din potenţialul de implementare a surselor alternative de generare a agentului termic sau a energiei fotovoltaice. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei conferinţe, la care au luat parte peste 100 de agricultori din diferite regiuni ale Republicii Moldova.

Biomasa este una dintre cele mai importante resurse regenerabile din Republica Moldova, iar materia primă provine, în mare parte, în urma activităţilor agricole. O bună parte o reprezintă deşeurile vegetale sau zootehnice, care, de cele mai multe ori, sunt utilizate greşit de majoritatea fermierilor basarabeni.

O spune Iulian Horneţ, unul dintre cei mai mari inventantori români, care produce instalaţii de generare a energiei netradiţionale. Potrivit profesorului, se pot obţine foloase uimitoare din majoritatea deşeurilor generate în agricultură. Dintre cele vegetale şi menajere sunt peleţii ecologici.

IULIAN HORNEŢ, inventator, România: „Blocurile se pot încălzi, putem face beton pe timp de iarnă, avem dezgheţarea sorturilor şi apă caldă pentru beton.  Cea mai performantă seră în distribuţie, este încălzirea în pardoseală. Pe pământ am pus pex, deasupra 10 centimetri de nisip şi am reuşit să scoatem milioane de plante gemene.”

Iulian Horneţ le-a povestit ferimerilor basarabeni despre cele peste 80 de invenţii ale sale, toate ecologice şi eficiente din punct de vedere energetic.

IULIAN HORNEŢ, inventator, România: „Am creat eu, patru tipuri de echipamente care asigură toate fluxurile termice în toate domeniile de activitate. Cu o eficienţă care nu poate să o atingă astăzi nimeni, între 94 şi 98 la sută.”

Ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, le-a amintit fermierilor că statul oferă subvenţii pentru proiecte de implementare a sistemelor alternative de generare a energiei. Pe lângă econimiile la plata facturilor, beneficiarii înregistrează şi venituri din vânzarea surplusului de energie.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „În majoritatea cazurilor, agricultura poartă un caracter sezonier şi noi avem luni întregi în care agricultorii noştri nu au venituri, şi producerea de energia electrică, după ce se eliberează frigiderele ar fi însemnat un venit în plus al agricultorilor noştri.”

Fermierii se plâng însă că ajutorul statului e mult prea mic, iar legislaţia în domeniul energetic are multe lacune.

„Simţim foarte mari greutăţi, de aceea  ar fi bine ca astăzi organele noastre competitive să ne ajute în sensul acesta.”

VALERIU COSARCIUC, preşedinte, Asociaţia Fermierilor din Moldova: „Aceste proiecte nu pot fi suficiente şi nici eficiente când tu un leu îl împarţi la zece proiecte. Ca să avem rezultate din acele propuneri de acum, este nevoie să avem şi mijloace financiare, să avem investiţii serioase în domeniu.”

În 2021, statul a oferit subvenţii de 1,5 milioane de lei pentru proiectele de implementare a sistemelor fotovoltaice în domeniul agroindustrial, iar anul viitor, fondul va fi majorat cu încă un milion de lei.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter