Social

Cei doi ani de război în Ucraina sunt comemoraţi prin artă la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău

Cei doi ani de război în Ucraina sunt comemoraţi prin artă la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău

Cei doi ani de războiul în Ucraina sunt comemoraţi prin artă la Muzeului de Istorie al Orașului Chișinău. În Sala Panoramică au fost vernisate două expoziţii, organizate de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova.

Una dintre expoziţii curpinde postere și documente care prezintă crunta realitate de pe frontal din Ucraina.

Excelenţa Sa MARKO ŞEVCENKO ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „O expoziţie este tradiţională consacrată oraşului Harkov, care se află la numai 40 de kilometri de la graniţa cu Rusia şi, care aproape în fiecare zi, este atacat cu bombe şi rachete”.

Cealaltă expoziţie este virtuală.

VALERIA SURUCEANU, director, Muzeul de Istorie al orașului Chișinău: „Care oferă vizitatorilor imagini şi tururi virtuale prin care puteţi să vedeţi din oraşele distruse din Ucraina”.

În cadrul vernisajului, poeta Radmila Popovici a prezentat proiectul său "ȘI EU SUNT UCRAINA" și a recitat din volumul său de poezii dedicat Ucrainei”.

RADMILA POPOVICI, poet: „Prin armele pe care le deţinem, prin cuvânt, prin emoţie, prin vocile noatre, prin atitudine, vrem să transmitem acest mare "nu" răului absolut care vine de la Kremlin”:

ALINA ŢURCAN, regizor: „Campania pe care am iniţiat-o şi care mai este în desfăşurare a fost susţinută şi o susţine foarte multă lume din Republica Moldova. Avem mesaje extraordinare, de încurajare şi de susţinere a mesajelor pentru pace”:

În această săptămână, mai multe instituții publice organizează evenimente dedicate celor doi ani de rezistenţă ucraineană.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar Chișinău: „În general în Chişinău avem înregistraţi oficial cu protecţie temporară aproape 20 de mii de cetăţeni ai Ucrainei care au cerut protecţie temporară pe teritoriul Chişinăului. Toate programele, proiectele pe ca re noi le oferim sunt anume pentru integrarea comunitară”.

Expozițiile de la Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău vor fi deschise până pe 12 martie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter