Sci-Tech

Specialiștii de la UTM au prins curaj după ce au reușit să trimită un nanosatelit în spaţiu. Este în plan un nou proiect, mult mai complex

Satelitul basarabean
Sursa video: TVR MOLDOVA

Specialiștii Universităţii Tehnice din Moldova au prins curaj după ce au reusit să trimită un nanosatelit în spaţiu. Este in plan un nou proiect, mult mai complex, iar deocamdată se discută despre misiunile pe care va trebui să le îndeplinească. La noul satelit vor lucra și profesori şi studenţi, inclusiv din România.

NICOLAE SECRIERU, coordonator de proiect: "Vrem să fie nu pur şi simplu experimental, dar cu o utilitate oarecare. Ne gandim ce misiuni, să fie utile, ştiinţifice, practice."

VIOREL BOSTAN, rectorul Universităţii Tehnice: " Într-o lună, două, vom avea aceste misiuni stabilite şi vom porni la proiectarea propriu-zisă a satelitului. Planificăm lansarea să se întâmple cel devreme în 2024."

Universitatea TM a organizat un eveniment în care a prezentant curioşilor detalii despre lansarea nanosatelitului în spaţiu.

VALENTIN ILCO, colaborator, Centrul Naţional de Tehnologii Spaţiale UTM: '"Din decembrie 2020, până în 2021, s-a realizat producerea, asamblarea la toate sistemele satelitului."

Nanosatelitul din Republica Moldova a fost transportat la staţia spaţială internaţională cu o rachetă a companiei Space X, deţinută de celebrul Elon Musk.

Cea mai grea misiune pentru satelitul construit la UTM va începe în august, atunci când va fi plasat pe orbită, acolo unde va sta un an şi jumătate.

VIOREL BOSTAN, rectorul Universităţii Tehnice: "Una dintre misiuni este de cercetare. Avem o altă misiune pentru a testa componentele electronice în codiţii de radiaţie cosmică. Pe bordul satelitului avem amplasată o cameră video care va transmite imaginile aici."

NICOLAE SECRIERU, coordonator de proiect: "Noi ţinem pumnii strânşi, important e când va fi plasat pe orbită, vom începe să recepţionăm datele, să le analizăm."

"Este cu totul şi cu totul deosebit, pentru că nu mai vorbim despre Moldova ca fiind cea mai săracă ţară din lume, dar este Moldova care are vise şi are putere intelectuală."

Lansarea primului nanosatelit din Republica Moldova în Cosmos, a strâns zeci de curioşi la evenimentul organizat de UTM.

"Sunt de la universitatea Tehnică din Iaşi, de la electronică şi telecomunicaţii. Ideea în sine de a crea aşa ceva, mi se părea atât de îndepărtată, nu credeam că se poate întâmpla la noi. Se puteau întâmpla în America, dar nu la noi."


"Mi s-a părut foarte interesant, interactiv. Am învăţat multe despre spaţiu, sateliţi." "Mai mulţi oameni vor afla de Moldova şi nu se vor comporta cu noi aşa cum noi ne comportăm cu un ţânţar. Toţi o ză zică – wow, aşa o ţară mică, dar au satelit în Cosmos."

Lansarea nanosatelitului a fost posibilă datorită Agenției Aerospațiale a Japoniei care susţine gratis proiecte spaţiale în toată lumea.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter