Actualitate

Monumentul eroilor români din satul Văsieni, restabilit grație suportului Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

post-img
imagine simbol

Asociația Obștească ”Monumentum” și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) au semnat contractul de finanțare nerambursabilă în vederea restabilirii monumentului eroilor români din s. Văsieni. Astfel, prin efort comun va fi restabilit un alt monument care mărturisește despre eroismul soldaților români căzuți în Primul Razboi Mondial pentru reîntregirea țării.

„Mmonumentul a fost proiectat în anul 1938 de către inginerul N. Niculin și reprezenta un obelisc de piatră așezat pe 4 trepte. Pe latura din față a obeliscului era sculptată în piatră o cruce, dedesubtul căreia erau înșiruite numele eroilor căzuți în războiul de reîntregire. Monumentul era străjuit de un vultur de bronz, iar la bază înconjurat de 8 stâlpi de piatră prinși între ei cu lanțuri metalice. Cu regret acest monument a fost distrus în timpul ocupației Basarabiei de către Imperiul Sovietic”, menționează Asociația Obștească ”Monumentum”.

Monumentul va fi executat în piatră de Cosăuți, vulturul cruciat al armatei române v-a fi sculptat în bronz, iar aleea din Parcul Eroilor amenajată în baza unui proiect realizat de arhitectul Mihail Andries.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter