Extern

Germania a acordat protecţie unui număr de 2.000 de cetăţeni ruşi de la începutul războiului din Ucraina

post-img
Pașapoarte rusești

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu aproape 2 ani, aproximativ 2.000 de cetăţeni ruşi şi membrii familiei acestora au primit viză de şedere în Germania din cauza riscului personal, relatează dpa.

Potrivit datelor publicate ca răspuns la o întrebare a deputatei de stânga Clara Bünger, de la începutul anului 2022, astfel de permise de şedere au fost eliberate pentru 2.035 de cetăţeni din Rusia, în baza dreptului internaţional şi din motive umanitare de urgenţă, scrie TVR info.

În medie, mai puţin de 190 de bărbaţi cu cetăţenie rusă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, au solicitat azil în Germania în fiecare lună, a afirmat guvernul, ca răspuns la întrebarea deputatei. Doar un număr mic dintre aceştia au fost recunoscuţi ca solicitanţi de azil.

Rata de protecţie pentru solicitanţii ruşi de sex masculin care aparţin acestei grupe de vârstă era de 10,5% în ianuarie 2024, aproximativ 25% anul precedent şi puţin sub 40% în perioada cuprinsă între debutul războiului, în februarie 2022, şi 31 decembrie 2022.

Rata de protecţie se referă numai la acei cetăţeni străini ale căror cereri de azil au fost examinate de Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF). Cei care şi-au retras cererea sau au aplicat în prezent într-o altă ţară UE nu au fost incluşi.

Deputata Clara Bünger l-a acuzat pe cancelarul Olaf Scholz că nu şi-a onorat promisiunea de a primi în Germania persoanele care nu au vrut să participe la războiul împotriva Ucrainei.

Ea a cerut guvernului să solicite autorităţii pentru migraţie să acorde protecţie nu numai dezertorilor, ci şi avertizorilor de conştiinţă ruşi care s-au opus războiului din Ucraina. 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter