Social

Terenurile de sport prost întreținute devin locuri extrem de periculoase. Un copil a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă s-a prăbușit peste el

Terenurile de sport prost întreținute devin locuri extrem de periculoase. Un copil a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă s-a prăbușit peste el

Terenurile de sport prost întreținute devin locuri extrem de periculoase. Zilele trecute, un băiat de 7 ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă s-a prăbușit peste el. Totul putea fi evitat dacă erau administratori vigilenti. Avocatul Poporului pentru drepturile Copilului sustine că Republica Moldova nu are un cadru normativ privind amenajarea acestor spaţii şi cere autorităţilor măsuri urgente.

Pe 30 martie, un copil de 7 ani a fost lovit de o poartă de fotbal, pe un teren de sport din raionul Sângerei. Băiatul este și acum la spital.

MAXIM CAZACU purtător de cuvânt, Institutul Mamei şi Copilului: Astăzi, se atestă o îmbunătăţire a stării de sănătate. Totuşi, pacientul va rămâne în continuare în secţia de reanimare, sub supraveghere medicală. Ulterior, urmează să fie luată decizia privind transferul în cadrul unei secţii obişnuite.

Probleme de siguranță sunt pe foarte multe terenuri de sport din Republica Moldova.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: Suntem în satul Colonița din municipiul Chișinău. Pe terenul de aici, vedem mai multe porți de fotbal, iar majoritatea sunt mobile. Aşa că se pot prăbuşi în orice moment.

Terenul de sport se află în gestiunea unei asociaţii obşteşti iar spaţiul nu este securizat.

GRIGORE ŢEPORDEI președinte, A. O. Academia ,,VIITORUL": Când sunt fixate aceste porţi sau cum se procedează după meci? Pentru că noi nu suntem mereu pe loc, ne străduim să le scoatem în afara terenului, în zone în care nu prezintă pericol, sau să le fixăm pentru a nu se răsturna.

Nici terenul de sport din satul Cimişeni, raionul Criuleni, nu a fost modernizat de zeci de ani și are porţi vechi ce trebuie fixate sau inlocuite.

"Copiii se joacă seara, ziua. Trebuie făcut mai bine. E riscant şi pentru copiii mici, dar şi pentru toţi, pentru maturi, pentru toţi e riscant."

"Deloc sigur, bineînţeles, adică… care mamă ar vrea să ştie că copilul nu e în siguranţă?!"

VALENTINA PISARENCO primar, satul Cimişeni: Încercăm să-l menţinem aşa cum este şi în fiecare an mai încercăm să facem câte ceva nou. Acum, în 2023, am făcut un proiect tehnic ce ţine de extinderea şi modernizarea, amenajarea stadionului.

Avocatul Poporului sustine că în Republica Moldova nu există reglementări precise de amenajare a terenurilor de sport și cere Ministerului Educaţiei să creeze cât mai curând un cadru normativ adecvat.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: Dacă sunt pe teritoriul şcolilor, responsabilitatea în primul rând este a directorilor să verifice şi să asigure că se respectă toate normele, în egală măsură încurajăm directorii şi o să o facem, împreună cu Direcţiile raionale, să verifice asemenea situaţii. ZINAIDA GANGAN director, Liceul Teoretic ,,Gaudeamus": Avem la număr şase porţi care sunt fixate cu lăcăţi de gard. Poate ar trebui fixate cu ceva mai durabil, dar în acest moment este o ieşire din situaţie. Fiecare antrenor care are orele conform graficului este obligat să verifice, dimineaţă şi seara, dacă porţile sunt bine fixate. Avem camere de supraveghere, 24 din 24, la telefon verificăm în orice moment dacă este ceva neconform.

În 2023, doi adolescenţi, din Chişinău şi din raionul Orhei, au murit după ce peste ei au căzut porţi de fotbal. Pentru sesizări privind pericole asupra drepturilor minorilor, cetățenii sunt îndemnaţi să apeleze la Telefonul Copiilor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter